Şcoli fără autorizaţii de la ISU. Care este situaţia la Cluj

Şcoli fără autorizaţii de la ISU. Care este situaţia la Cluj
Şcolile din judeţul Cluj au fost somate de Inspectoratul Şcolar Judeţan (ISJ) să completeze un formular în care să specifice dacă au sau nu autorizaţii de securitate în caz de incendiu.

Atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, o parte din şcoli nu deţin au autorizaţiile care certifică faptul că instituţia are implementate măsurile legale privind securitatea în caz de incendiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj ţine secret numele obiectivelor cu probleme, pe motivul „confidenţialităţii în ceea ce priveşte datele prelucrate de ISU pentru a nu aduce prejudicii imaginii unor instituţii de învăţământ".

Potrivit ISU Cluj, în conformitate cu prevederile legale actuale, în anul 2015 au fost efectuate 115 controale în care au fost acordate 134 de sancţiuni, din care şase amenzi contravenţionale în valoare de 6.700 de lei; au fost controlate 18 grădiniţe, 2 semninarii, 20 de licee, 17 colegii şi 2 universităţi. "8% din obictivele controlate în anul 2015 (adică aproximativ 10 şcoli, n.red)  nu au autorizaţie de securitate la incendiu", arată reprezentanţii ISU. Sancţiunea prin amendă contravenţională în cazul neobţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru instituţii şi agenţi economici este cuprinsă între 2.000-50.000 RON.

Pe de altă parte, ISJ Cluj le cere şcolilor din judeţ socoteală: directorii instituţiei trebuie să trimită în următoarele zile un document care să descrie situaţia instituţiei. "Lucrurile sunt puţin mai complicate. Sunt şcoli care trebuie să aibă autorizaţie şi care au avut-o în momentul construcţiei şi nu au nevoie de autorizaţii suplimentare. Ca să actualizăm totuşi şi să vedem situaţia, noi le-am cerut directorilor să ceară la ISU autorizare, am vorbit şi cu comandantul de la pompieri ca în cazul în care nu e nevoie, atunci să le dea o hârtie că nu sunt probleme şi că totul e în regulă. Singurele probleme s-ar putea să fie la anumite construcţii noi, la care e nevoie de aviz, dar o parte din ele au deja, deci aici trebuie să vedem dacă au sau nu au aviz în momentul construcţie. Acum am cerut în tot sistemul să completeze fiecare o machetă în care să ne dea toate datele, numărul autorizaţiilor, aprobarea, tot. În două, trei zile vom avea situaţia pentru cei care au cerut deja şi restul vor cere în zilele următoare", a explicat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Întrebat dacă există unităţi de învăţământ în judeţ a căror structură să reprezinte o problemă, motiv pentru care să nu fi obţinut avizele necesare în acest sens, Cuibus a declarat că nu deţine informaţii în acest sens. "Nu pot să mă pronunţ. Probleme speciale nu ştiu să fie. La Apahida ştiu că avem un caz în care nu au obţinut autorizaţia în momentul extinderii - deci pe clădirea principală aveau, pe modificare nu aveau şi au pornit deja demersurile, dar merg foarte greu", a precizat Cuibus. Conducerea şcolii din Apahida spune că instituţia corespunde din punct de vedere al securităţii la incendiu, are numărul necesar ieşiri de evacuare, dar nu are ştampila şi autorizaţia necesară. Şcoala a fost modernizată în anul 2006, când a fost supraetajată. "Autorizarea nu ar mai fi trebuit făcută dacă era un aviz pe proiect; şi cum avizul PSI în anul 2006 când s-a făcut proiectul nu a fost cerut, s-a făcut construcţia fără avizul PSI şi acum trebuie să obţinem o autorizare. Autorizarea este dată de către un expert acreditat, iar în Cluj numărul acestora este extrem de mic, fiind doar doi experţi care sunt în vârstă la momentul actual şi fac cu greu faţă proiectelor. În ceea ce priveşte normativele suntem ok, şcoala ca securitate este asigurată, doar că ne trebuie o ştampilă", precizează Aurora Florian, directorul şcolii.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor. „Din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie. Asta este realitatea. S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă, nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10-12-15 mii de euro, şi durată de realizare între 7-8-12 luni în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, a fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect", a declarat Sorin Cimpeanu. Duminică seara, ministrul a declarat că aproximativ 4.000 de şcoli din ţară şi-au "adus aminte" că deţin avizele necesare. Acesta a adăugat că responsabilii din educaţie au încercat să îl convingă că 9.000 de clădiri din unităţi de învăţământ nu au nevoie de aviz PSI. "Este foarte straniu. Au o interpretare a unor acte normative (...) prin care vor să demonstreze că nu este necesară obținerea acestui aviz. Şi tocmai de aceea se află pe agenda preocupărilor, prioritar, poate chiar în şedinţa normală de guvern de miercuri, vom vedea care este coerenţa legislativă în acest domeniu", a precizat Cîmpeanu, potrivit agerpres.ro.

Comenteaza