Şcoala medicală din Cluj, la 140 de ani: constant, primii la rezidenţiat

Şcoala medicală din Cluj, la 140 de ani: constant, primii la rezidenţiat
Şefii de promoţie de la UMF, încântaţi de sistemul de învăţământ din România. Absolvenţii liniilor de studii Română, Engleză şi Franceză de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” spun că formarea universitară şi experienţa profesională de la Cluj nu se compară cu cea din afară. Absolvenţii din ţările terţe au cerut Guvernului sprijin pentru extinderea liniei de studii.

8 1.129 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" au avut sâmbătă festivitatea de absolvire. Printre emoţii, discursuri, cântece şi poze, viitorii medici au pus punctul pe "i": la Cluj se face performanţă.

"Universitatea s-a impus nu numai în România, ci şi peste hotare. În ultimii 5 ani, datorită rezultatelor obţinute de absolvenţii săi la Examenul Naţional de Rezidenţiat, Facultatea de Medicină din Cluj s-a situate pe primul loc în ţară şi sperăm că şi la toamnă vom reuşi să păstrăm acest lucru. Sunteţi cei mai buni şi trebuie să rămâneţi cei mai buni", a explicat decanul Facultăţii de Medicină, profesorul Anca Buzoianu, în deschiderea Galei Absolvenţilor.


Cristina Ciopor, şefa de promoţie a Facultăţii de Medicină, linia Română, a arătat că performanţa poate să se dezvolte, în continuare, la Cluj.

"Timp de 6 ani am dat o adevărată competiţie cu noi înşine. Nu am uitat, însă, nici dorinţa noastră de a face bine şi de a ne pune în slujba pacientului. (...) am vrut să vin la Cluj pentru că am aflat din surse sigure că sunteţi cei mai buni. Vă respect pe cei care aveţi tăria şi curajul să o luaţi de la zero în alte ţări, dar vă respect mult mai mult pe cei care aveţi curajul să rămâneţi aici şi să luptaţi, să demonstraţi că medicina de calitate se poate face şi în România. Eu cred că e momentul să începem să dăm calitate vieţii", şi-a încurajat colegii Cristina.

UMF Cluj a împlinit, în 2013, 140 de ani şi este prima instituţie de învăţământ superior din ţară care şi-a deschis linii de studii în Franceză şi Engleză. "Am pornit la drum cu 15 studenţi, iar azi avem peste 1.700 din 50 de ţări. Viziunea conducerii a făcut ca astăzi, Facultatea de Medicină din Cluj să aibă 30% dintre studenţii săi din afara graniţelor ţării, fiind facultatea cu cel mai mare număr de studenţi străini din România", a punctat decanul facultăţii.

La rândul lor, şefii de promoţie de la Liniile Engleză şi Franceză au arătat că nicăieri nu e mai bine ca la Cluj.

"A fost o decizie înţeleaptă să vin să studiez la Cluj şi cred că vorbesc şi în numele colegilor mei care au venit din toată lumea. Nu ştiam multe despre România şi luam în calcul să mă întorc înapoi, dar uite-mă aici, 6 ani mai târziu. Acum, mi se pare ciudat să mă întorc înapoi în Suedia. Cei 6 ani petrecuţi aici, alături de dascăli, m-au format ca om, iar Clujul are un loc special în sufletul meu. Vreau să le mulţumesc profesorilor", a spus şeful de promoţie de la Linia Engleză, Noran Carl Anders, din Suedia.

La Secţia Franceză, şefa de promoţie, Moubarik Kenza, din Maroc, a făcut apel la Guvern, pentru a extinde cooperarea universitară dintre cele două ţări.

"Le mulţumesc profesorilor pentru că ne-au ghidat şi ne-au ajutat în cercetările noastre. Au trata cu bunătate şi simpatie activităţile noastre. Ne-au tratat pentru a fi medici buni şi competenţi. Mulţumesc Guvernului român, pentru că ne-a dat posbilitatea de a studia aici şi sper ca această cooperare româno-marocană să se dezvolte mai mult şi în viitor, pentru ca mai mulţi studenţi să aibă parte de educaţie la UMF", a punctat Moubarik.

Instituţia de învăţământ are 4.500 de studenţi şi 650 de cadre didactice.

 

Etichete
Comenteaza