Clujenii ies în stradă pentru educație

Clujenii ies în stradă pentru educație
Clujenii ies miercuri în stradă pentru a le cere guvernanților să respecte legea și să trateze educația așa cum se cuvine. Protestul intitulat "6 pentru educație" va începe la ora 15, iar până în prezent peste 700 de persoane și-au anunțat prezența.

Protestul este organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și va avea loc concomitent în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba Iulia.

La Cluj, evenimentul se va defășura conform următorului program: 15:00 - Întâlnire Campus Observator - Căminul 2, 16:00 - Întâlnire Campus Hașdeu - Căminul 14, 16:00 - Întâlnire Campus Mărăști, 17:00 - Piața Unirii.

Prin acest protest, studenții cer aleșilor alocarea a 6% din PIB pentru educație, creșterea subvenției căminte-cantine cu 30%, creșterea fondului de burse și servicii de consiliere de calitate în universitate.

La protest sunt invitați să participe și elevi, profesori sau părinți.

În 5 noiembrie, studenţii clujeni au intrat la cursuri cu banderole albe legate pe braţ. S-au solidarizat astfel cu mitingul cadrelor didactice, care au ieşit în stradă, la Bucureşti să ceară o ma bună finanţare pentru educaţie.

Protestele dascălilor au debutat la sfârşitul lunii octombrie. Și profesorii cer alocarea a 6% din PIB pentru educaţie (Manifestaţia are sloganul "Alocaţi 6% din PIB pentru educaţie! Dacă nu acum, atunci când?"), dar şi decontarea cheltuielilor cu naveta, posibilitatea pensionării anticipate, acordarea gradaţiei de merit şi adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%. Dacă cererile profesorilor nu vor fi rezolvate, aceştia ameninţă cu blocarea anului şcolar.

Comenteaza