Începe Olimpiada de Informatică a Europei Centrale! Concurenți din 15 țări se întrec la Cluj-Napoca
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 12:54
- Educaţie
- Ascultă știrea

Zeci de elevi din 15 țări participă, la Cluj-Napoca, în perioada 7-13 iulie, la Olimpiada Central Europeană de Informatică. Prima ediție a acestei competiții a avut loc la Cluj-Napoca în anul 1994.
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la Cluj-Napoca în anul 1994.
România a găzduit ediția inaugurală din 1994 și alte 3 ediții importante (ediția 2000, ediția 2009, ediția 2016), cea din 2000 fiind organizată tot la Cluj-Napoca.
"După 25 de ani Cluj-Napoca redevine gazda acestei olimpiade, eveniment care reunește elevi din 15 țări ale lumii: Cehia, Croația, Germania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Austria, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Serbia, Elveția și Ucraina.
Astfel, 64 de elevi, constituiți în 16 echipe de concurs, din cele 15 țări participante, alături de cei 32 de profesori coordonatori, întreaga echipă de organizare și membri comitetului tehnic al olimpiadei vor transforma pentru câteva zile municipiul Cluj-Napoca, într-un centru internațional al competiției în domeniul IT și al informaticii, organizat la Universitatea Tehnică, din Cluj-Napoca, județul Cluj.
România participă la Olimpiada Central Europeană de Informatică (CEOI) cu două echipe, lotul țării noastre fiind alcătuit din 8 elevi, coordonați de 2 profesori, un coordonator principal și un coordonator adjunct", se arată într-o informare transmisă de Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
„Este o deosebită onoare pentru Inspectoratul Școlar Județean Cluj să organizeze cea de-a 32-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică a Europei Centrale 2025 – un eveniment de prestigiu care reunește, la Cluj-Napoca, elevi excepționali și mentori remarcabili din 15 țări central-europene. Acest moment nu este doar o competiție între cei mai buni tineri informaticieni ai Europei centrale, ci o sărbătoare a cunoașterii, a pasiunii pentru știință și a colaborării internaționale în spiritul excelenței academice. (...) Cluj-Napoca este un oraș al inovației, al spiritului universitar și al tinerilor care modelează viitorul prin inteligență și creativitate, este un reper la nivel național pentru excelența în educație și un pol de dezvoltare pentru industria IT, un centru al inovației, al educației și al cercetării, un spațiu în care tradiția academică se împletește firesc cu deschiderea spre viitor. Iar viitorul, ne place să credem, aparține celor care știu să gândească algoritmic, să rezolve probleme și să construiască lumi mai bune prin tehnologie”, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.