Cîmpeanu: Valoarea burselor sociale este de 200 de lei. Se acordă o alocație "forfetară" de 200-300 de lei pentru transport/ Cum se calculează

Cîmpeanu: Valoarea burselor sociale este de 200 de lei. Se acordă o alocație "forfetară" de 200-300 de lei pentru transport/ Cum se calculează

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, miercuri, în ședința de Guvern, că bursele sociale sunt diferite de ajutorul pentru transport și a anunțat o alocație "forfetară" de 200-300 de lei pe lună pentru transportul elevilor din mediul rural.

Sorin Cîmpeanu a spus că bursele sociale vor fi de 200 de lei pe lună și se vor acorda copiilor din familii cu venituri reduse, celor cu probleme cronice, celor cu dizabilități și orfanilor, iar în ceea ce privește transportul elevilor din rural, ministrul a spus că este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță care va intra pe agenda Guvernului săptămâna viitoare. 

"De burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat absolut toți elevii aflați în dificultate socio-economică - de proveniența din familii cu venituri reduse - la care se adaugă toți copiii care au probleme cronice, copiii cu dizabilități, orfanii de unul sau ambii părinți. Toate aceste categorii de elevi vor primi și primesc, avem HG astăzi, burse sociale de 200 de lei. (...) Peste aceste burse, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală, este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență despre care am discutat și sunt convins că va putea să fie să intre pe agenda Guvernului săptămâna viitoare, prin care decontarea transportului se face dublu decât în condițiile de până acum. Este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. O sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, banii pentru transportul de la domiciuli la școală, pentru elevii din mediul rural, se calculează în funcție de numărul de kilometri.

"Este vorba despre o schimbare a modului de calcul, o alocație forfetară care pornește de la o bază de 50 de lei pentru primii 3 km, peste care se adaugă 5 lei pentru fiecare kilometru. În acest fel, dacă veți face calculul, veți vedea că pentru 13 km, spre exemplu, avem o alocație forfetară de 200 de lei per elev. Pentru 33 km, avem o alocație forfetară de 300 de lei per elev. Până acum suma maximă decontabilă era de 171 de lei. De asemenea, dacă elevii învață într-un județ unde operatorii de transport au tarife mult mai ridicate decât cele, să spunem, justificabile, există posibilitatea creșterii cu până 50% a acestei alocații forfetare", a declarat Sorin Cîmpeanu, la Palatul Victoria, după ședința de Guvern.

 

Comenteaza