Cheltuielile de transport ale elevilor de liceu vor fi decontate

Cheltuielile de transport ale elevilor de liceu vor fi decontate
| Foto: FACEBOOK/ Emil Boc

Guvernul României a adoptat, marți, o ordonanţă de urgenţă prin care este reglementată şi, în acelaşi timp deblocată, decontarea navetei pentru elevi.

Ordonanţa iniţiată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Elevilor li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanţe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport, conform MEC.

„Modificarea era imperativă pentru armonizarea legislaţiei existente cu decizia Curţii Constituţionale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituţională, deoarece crea o diferenţă de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament şi elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare”, precizează Ministerul Educației și Cercetării.

Ulterior aprobării acestei Ordonanţe de Urgenţă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va elabora o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a acestei ordonanţe.

Comenteaza