Ce proiecte au autoritățile din România pentru modernizarea sistemul educațional. Anunțul deputatului Radu Moisin

Ce proiecte au autoritățile din România pentru modernizarea sistemul educațional. Anunțul deputatului Radu Moisin
| Foto: telenova.ro

Deputatul liberal Radu Moisin susține că sistemul educațional trebuie să vină în întâmpinarea noilor provocări și să se adapteze pentru a corespunde cerințelor de pe piața muncii. 

Parlamentarul clujean vrea ca procesul educațional să fie în concordanță cu nevoile pieței muncii. Așadar, Moisin a fost informat de reprezentanții Ministerului Educației asupra formării competențelor digitale ale cadrelor didactice.

Potrivit acestora, în 2020 au fost acreditate 73 programe de formare continuă, dintre care 17 acreditate pentru domeniul TIC, iar în 2021 au fost acreditate 45 de programe de formare continuă, dintre care 11 sunt programe TIC.

Într-o postare pe rețelele de socializare, deputatul de Cluj a anunțat că Ministerul Educației i-a adus la cunoștință o serie de proiecte ce au în vedere să modernizeze sistemul educațional:

• Proiectul “Profesionalizarea carierei didactice - PROF”, componentă a proiectului “România Educată”, ce are drept scop crearea a 100 de Baze de Practică Pedagogică și asigurarea mentoratului profesional pe durata întregii cariere didactice, pentru a dezvolta competența didactică necesară obținerii performanței pedagogice.

• ”TeleȘcoala profesorilor”, program de formare pentru cadrele didactice, care a debutat în 2020 cu 15 cursuri care aduc în atenție modul de utilizare a platformelor educaționale pentru susținerea lecțiilor online.

• Platforma Digital pe educred.ro, un spațiu unde cadrele didactice pot valorifica noile tehnologii în activitățile de învățare cu elevii.

• Totodată, Ministerul Educației a lansat portalul de informare educatiacontinua.edu.ro, unde se pot accesa ghiduri metodologice pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și tehnic, vocațional, dar și cel special.

„În ceea ce privește facilitarea orientării către o meserie, Ministerul a derulat Campania “Meseria face diferența”, unde s-au prezentat cele mai relevante meserii în care se pot forma tinerii și “Săptămâna meseriilor”, online, unde s-a promovat învățământul profesional și tehnic, meseriile, dar și oferta de școlarizare.

Pentru a adapta învățământul la cerințele pieței muncii, în perioada 2021-2022 se va implementa proiectul “ReConect - Adaptare la schimbare - Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educație”, care are drept scop să coreleze cererea cu oferta de forță de muncă, prin dezvoltarea a 3 mecanisme:

- Un mecanism de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind formarea profesională, astfel încât integrarea pe piața muncii să se facă rapid și să fie durabilă;

- Un mecanism național de anticipare a nevoilor de calificări și de competențe ale pieței muncii care să corespundă necesităților acesteia;

- Un mecanism integrat de monitorizare a inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională, pentru a găsi soluții necesare pentru adaptarea ofertei educaționale, adaptarea curriculei astfel încât competențele absolvenților să răspundă nevoilor pieței muncii.

De asemenea, în perioada 2021-2026, prin PNRR vor fi susținute financiar inițiative de dezvoltare a învățământului profesional și tehnic, care vor conduce la facilitarea integrării tinerilor pe piața muncii. Toate aceste acțiuni își propun să asigure un mediu sigur, favorabil pentru învățare și formare profesională, în acord cu provocările contextului pandemic”, a transmis Moisin.

Comenteaza