Ce conține ghidul admiterii la liceu transmis de Ministerul Educației/ Ierarhia de admitere va fi republicată astăzi, după retregerea celei greșite

Ce conține ghidul admiterii la liceu transmis de Ministerul Educației/ Ierarhia de admitere va fi republicată astăzi, după retregerea celei greșite

Ghidul privind admiterea la liceu 2023 a fost publicat marți de ministerul Educației, după ce au fost anunțate rezultatele finale, după contestații, de la Evaluarea Națională.

Ghidul privind admiterea la liceu 2023 are 12 pagini și conține calendarul admiterii și sfaturi referitoare la modul de completare a fișelor cu opțiunile elevilor pentru repartizarea în licee.

COMPLETAREA OPȚIUNILOR

Opțiunile se completează în perioada 6-17 iulie 2023 , la școală , alături de părinți și de profesorii diriginți

Ministerul Educației transmite câteva recomandări:

  • Realizează o listă cu specializările pe care le dorești și codurile aferente acestora!
  • Pentru a te orienta, verifică ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția ta în ierarhia județeană/a Municipiului București! Verificarea este una orientativă și nu îți limitează în niciun fel opțiunile!

CUM SE COMPLETEAZĂ OPȚIUNILE ÎN FIȘA DE ÎNSCRIERE

Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.

  • Codurile specifice fiecărei specializări (regăsite în Broșura de admitere a fiecărui județ/a municipiului București) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii
  • Completează cât mai multe opțiuni calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele!
  • Fii foarte atent la modul în care completezi codurile! Prea puține opțiuni/coduri sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizarea ta sau la repartizarea la o specializare nedorită!
  • După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, vei primi fișa completată, pentru verificare! Asigură te că totul este corect, înainte de a o semna!

Media la Evaluare Națională contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu. În cazul mediilor egale, în metodologie este prevăzută procedura pentru departajare.

CRITERII DEPARTAJARE CANDIDAȚI CU MEDII EGALE

Se folosesc în ordine următoarele criterii:

  • nota la Evaluare Națională – proba de limba și literatura română
  • nota la Evaluare Națională – proba de matematică
  • nota la Evaluare Națională – proba de limbă maternă /proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, pentru candidații care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale
  • media generală de absolvire a claselor V-VIII

Dacă la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate notele/mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Ierarhia de admitere la liceu 2023 va fi publicată astăzi

Ierarhia de admitere va fi publicată din nou miercuri, 5 iulie, la ora 18.00, a anunțat Ministerul Educației, după ce aseară a publicat o ierarhie greșită. La scurt timp, aceasta a fost retrasă, deoarece mediile elevilor erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare.

Comenteaza