Cât te costă să studiezi la universităţile clujene. Topul celor mai scumpe specializări

Cât te costă să studiezi la universităţile clujene. Topul celor mai scumpe specializări
Sume cuprinse între 2.000 şi 8.100 de lei. Atât trebuie să scoată din buzunare cei care nu reuşesc să intre la facultate pe un loc bugetat. Cele mai piperate taxe sunt cele de la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

De departe, în anul universitar 2015-2016, cele mai scumpe facultăţi sunt cele ale Universităţii de Medicină şi Farmacie, iar specializările pentru care studenţii trebuie să scoată mai puţini bani din buzunar sunt cele ale Facultăţilor de Fizică, Teologie, Istorie şi Filosofie, Biologie şi Geologie, Geografie sau Litere (toate din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai), cu taxe cuprinse între 2.000 şi 2.400 de lei.

1. Universitatea Babeş-Bolyai

La nivel licenţă, cea mai scumpă specializarea a UBB este cea de Cinematografie, fotografie, media din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune, unde studenţii la taxă trebuie să scoată din buzunare 5.500 lei. Asta în timp ce un an de studiu la Artele spectacolului - actorie sau regie costă 4.500 lei.

Facultatea de Drept costă 3.600 de lei pe an, în timp ce specializarea de Politici şi Sănătate (Public Health), din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, costă 3.500 de lei. Tot la FSPAC, pentru specializări precum Publicitate, Jurnalism sau Comunicare şi relaţii publice studenţii trebuie să scoată din buzunar 3.000 de lei pe an. Alte specializări costă 2.200, 2.400, 2.500 sau 2.600 de lei. Cele mai ieftine facultăţi, pentru care studenţii UBB scot din buzunare 2.000 de lei/an sunt Facultatea de Fizică, cea de Biologie-Geologie şi cea de Teologie Greco-Catolică.

În acest an universitar, taxele au crescut doar la câteva specializări din cadrul UBB. Cea mai semnificativă creştere se înregistrează la specializarea de Politici şi sănătate (Public Health) unde un an de studiu costă 3.500 de lei, cu 700 mai mult decât anul trecut. Cu 200 de lei au crescut taxele la toate specializările de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, precum şi la specializarea Pedagogie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. La Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, taxa este de 2.400 de lei, cu 400 de lei mai mare faţă de cea impusă în anul universitar 2014-2015.

În ceea ce priveşte programele de masterat, la UBB taxele încep de la 2.000 de lei şi pot ajunge până la 4.500 de lei la specializările Teatru, Film şi multimedia, Actorie şi regie, respectiv Teatru contemporan (actorie şi teatrologie - limba maghiară).

2. Universitatea de Medicină şi Farmacie

Cel mai mult trebuie să scoată din buzunare studenţii de la medicină. La UMF, taxa de şcolarizare pentru Medicină generală, Medicină dentară sau Farmacie este de 8.100 de lei. Asta în timp ce pentru alte specializări din cadrul UMF, taxele variază între 4.800, respectiv 6.000 de lei pentru un an de studiu. La UMF, taxa şcolarizare pentru programele de masterat este de  aproximativ 3.000 de lei.

3. Universitatea Tehnică

Şcolarizarea îi costă destul de mult şi pe cei care vor să devină arhitecţi sau ingineri dar nu au reuşit să obţină cu loc bugetat. Cea mai scumpă facultate a UTCN este cea de Arhitectură şi Urbanism, care îi costă pe studenţi 4.400 de lei anual, în timp ce pentru alte specializări din cadrul universităţii aceştia trebuie să scoată din buzunar 3.300 lei.


4. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară

Cea mai scumpă facultate din cadrul USAMV este cea de Medicină veterinară, care îi costă pe studenţii 4.800 de lei anual. În schimb, specializările Facultăţilor de Agricultură, Horticultură, Zootehnie şi Biotehnologii, respectiv Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor îi costă pe studenţi 3.000 de lei pe an. Aceeaşi sumă trebuie să o scoată din buzunar şi cei care vor să îşi completeze studiile cu un program de masterat în domeniile amintite.

5. Universitatea de Artă şi Design

La UAD, taxa de şcolarizare anuală pentru studii universitare de licenţă este de 3.300 de lei, excepţie făcând programul specializarea Istoria și teoria artei care costă anual 2.200 de lei. Aceasta în timp ce taxa de şcolarizare anuală pentru studii universitare de master este 4.000 de lei.

TOPUL celor mai scumpe specializări

1. UMF - Medicină generală/Medicină dentară/ Farmacie 8.100 lei/an
2. UBB - Cinematografie, fotografie, media 5.500 lei/an
3. USAMV- Medicină veterinară 4.800 de lei/an

 

Comenteaza