Bursele de merit, NEMERITATE. Sau cum primesc elevii de nota 2 bani de la stat pentru merite deosebite

Bursele de merit, NEMERITATE. Sau cum primesc elevii de nota 2 bani de la stat pentru merite deosebite
| Foto: sursa colaj: https://www.aradon.ro/

30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu beneficiază de burse de merit fără a se face nicio precizare în ceea ce priveşte media, potrivit articolului 108 din Legea 198/2023. 

Românii consideră jignitor faptul ca un copil cu un premiu I la Olimpiada națională să primească o bursă aproape egală (700 lei!) cu a 30% din orice clasă. Ei spun că guvernanţii nu fac altceva decât să încurajeze bătaia de joc față de cei cu adevărat merituoși, iar copiii care învaţă bine sunt scârbiți şi vor doar să scape de acest sistem.  

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acesta a spus că a avut o discuție cu ministrul Educației, Ligia Deca, și sindicatele din Învățământ: „Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, a transmis Ciolacu citat de edupedu.ro

Ministerul Educaţiei a solicitat Inspectoratelor şcolare să transmită până situaţia pe fiecare categorie de bursă, iar pentru bursele de merit o defalcare pe tranşe de medii, urmând ca, după analizarea acestor date, să se facă propuneri de modificare a unor prevederi din Legea învăţământului preuniversitar care au dus la apariţia "unor anomalii", a declarat secretarul de stat Florian Lixandru. 

Sunt clase în special în învăţământul profesional unde au fost admişi toţi elevii indiferent de medie, au fost ierarhizaţi după această medie şi au fost admişi, iar prin aplicarea procentului este posibil ca elevi cu medii sub cinci să beneficieze de burse de merit pentru că aşa prevede legea. 

Comenteaza