BAC 2015. Proba obligatorie a profilului: ani de liceu, când la mate (și istorie) dai de greu

BAC 2015. Proba obligatorie a profilului: ani de liceu, când la mate (și istorie) dai de greu
Miercuri, candidații examenului de bacalaureat au avut de înfruntat următoarea probă scrisă, cea obligatorie a profilului: istorie, în cazul celor de la uman, respectiv matematică pentru absolvenţii clasei a XII-a de la matematică-informatică, profilul tehnologic, ştiinţele naturii şi profilul pedagogic.

Agitație mare după încheierea probei la profilul obligatoriu. La Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu din Cluj, care a fost în acest an centru de examen, sute de candidați au susținut proba la matematică sau istorie. Aici au fost examinați candidații de la Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu, Liceul Teoretic Creștin Pro Deo, respectiv cei de la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca.

La matematică, subiectele au fost diferențiate în funcție de profilul candidaților (matematică-informatică, profilul tehnologic, ştiinţele naturii şi profilul pedagogic). Aceștia au avut, spre exemplu, exerciții cu matrici, legi de compoziţie, funcții sau polinoame.

La istorie, elevii au primit fragmente din "O istorie a românilor", de I. Bulei, despre formarea Securității, respectiv despre procesul de destalinizare a României, un text despre operațiunile românești din finalul Primului Război Mondial, precum și elaborarea unui eseu despre spațiul românesc, de la autonomii locale la implicarea în relațiile internaționale din Evul Mediu.

Dacă proba la limba și literatura română nu le-a dat bătăi prea mari de cap absolvenților de liceu, probele de matematică, respectiv istorie, au compensat. Tinerii au ieșit din sala de examen dezamăgiți de subiectele primite. Alții, chiar dacă au declarat că subiectele au fost ușoare, nu se așteaptă la o notă prea mare.

Ce au spus candidații

- "Greu. Într-un cuvât greu. Bine că noi am fost la istorie că am urmat profilul uman, iar cei de la real au dat la matematică. Nouă, la istorie, ne-a dat ceva la care nu ne așteptam. Am avut și domnitorii și autonomii locale și toată lumea era <<Vai, comunismul, comunismul>> și ni s-a părut că e un subiect de dificultate ridicată. Alții o scris, alții nu o scris, acuma să vedem săptămâna viitoare la afișarea notelor. Eu am scris, am încercat să respect cerințele, numa' la subiectul trei nu am prea știut, am pus informația, dar fără ani..."

- "Am dat la istorie.A fost destul de bine, am încercat să scriu la toate subiectele. Mi s-a părut un subiect mediu, pentru cei care au învățat bine bine tot ce aveam de pregătit pentru examen nu cred că a fost prea greu".

- "La matematică am dat eu. Nu știu ce să spun, nu a fost așa greu. Am avut exerciții cu probabilitate, ne-a dat matrici, tot felul de subiecte. Chiar la o notă bună nu pot să spun că mă aștept, sper să-l iau, nu pot să zic că m-am pregătit prea bine".

- "Mă așteptam să fie puțin mai dificil, am avut tot felul de exerciții, calcule. Subiectul trei a fost greu, nici nu l-am abordat, sincer, dar sper să iau un cinci".

Candidații mai au de susținut, vineri, proba la alegere a profilului şi specializării. Mai exact, aceștia vor susține examene la biologie, geografie, fizică, chimie, logică, informatică, sociologie, psihologie, economie sau filosofie.

Notele obţinute de absolvenţii de liceu la examenul maturităţii se vor afişa cu o zi mai târziu decât era anunţat în calendarul iniţial, adică pe 7 iulie. În ceea ce priveşte zilele în care pot fi depuse contestaţiile, acestea figurează în noul calendar pe 8 şi 9 iulie, iar data când vor fi afişate rezultatele finale rămâne aceeaşi, 10 iulie.

Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, măsura fiind luată, prin ordin de ministru, cu puţin timp înainte de susţinerea probelor.

Comenteaza