Şansă pentru tinerii absolvenţi: voluntariatul, un atu în CV-ul pentru angajare

Şansă pentru tinerii absolvenţi: voluntariatul, un atu în CV-ul pentru angajare
Deşi este încă la un nivel scăzut de popularitate faţă de ţările din Vest, conceptul de voluntariat prinde avânt şi în România. Iar orele de voluntariat sau de internship pot cântări în CV la fel ca un loc de muncă obişnuit.

Pentru tinerii care abia au ieşit de pe băncile facultăţii, CV-ul poate reprezenta asul din mânecă pentru obţinerea unui job potrivit. Şi pentru că nu pot avea experienţa unui loc de muncă propriu-zis, pentru mulţi dintre ei programele de voluntariat sau internship reprezintă modalitatea perfectă pentru un start bun în carieră. În plus, specialiştii spun că aceste oportunităţi contribuie major în dezvoltarea personală a tinerilor, dar şi în dobândirea unor abilităţi noi.

"Dacă vorbim de persoane fără experienţă, voluntariatul contează foarte mult, internship-ul contează mult, ne arată faptul că şi-a dorit să facă ceva în plus, că a fost capabil să lucreze într-un proiect, într-o echipă. Deci contează micile experienţe pentru că ne arată anumite caracteristici, abilităţi ale candidatului şi mai ales ambiţie. Şi dacă au fost, spre exemplu, voluntari la un festival, orice contează", a explicat Lavinia Florea, specialist în resurse umane.

Multe din companiile multinaţionale vin în sprijinul studenţilor: le oferă acestora programe de internship sau chiar job-uri de vară, cu posibilitatea de a rămâne în companie dacă demonstrează că îndeplinesc condiţiile necesare. "Oferim studenţilor programe de internship care durează cam şase săptămâni, la final aceştia putând fi angajaţi. Şi am venit şi cu un program de summer jobs, adică pe perioada vacanţei de vară, studenţii care vor să rămână în Cluj sunt angajaţi pe contracte determinate, part-time sau full-time, şi din nou au ocazia de a rămâne permanent în companie dacă pot confirma aşteptările. Din punctul meu de vedere piaţa este foarte ofertantă pentru studenţi, de exemplu noi avem 550 de angajaţi şi cam 30% dintre ei sunt studenţi", a menţionat Lavinia Florea, manager resurse umane al unui birou care oferă suport pentru operaţiunile financiare ale unei companii americane.

Să cunoască limbi străine, să fie descurcăreţ şi să se fi implicat fel de fel de proiecte - acestea ar trebui să fie trăsăturile candidatului ideal pentru un prim job. În momentul de faţă, limbile străine şi IT-ul sunt cele mai populare domenii când vine vorba de un loc de muncă. Aşa că cei care au înclinaţii spre aceste arii, au din start o şansă în plus la un loc de muncă bine plătit.

"Dacă au terminat sau tocmai se pregătesc să termine facultatea de litere sau alte facultăţi unde învaţă limba engleză au atunci toate şansele să se angajeze în cadrul companiei noastre. Avem mulţi angajaţi care sunt încă studeniţi, însă dat fiind programul de după-masa sau chiar noaptea, ei au posibilitatea de a merge la facultate. Este un plus dacă a participat la internshipuri sau dacă a fost intern la organizarea unui eveniment", a explicat Eniko Laszlo, PR & Marketing Specialist la o multinaţională.

Gabriela, spre exemplu, va termina facultatea în numai câteva luni şi deja se gândeşte la posibilităţile de angajare. Aşa că înainte să aplice pentru un job propriu-zis, tânăra vrea să se orienteze spre acţiuni de voluntariat, conştientă fiind că acest tip de activitate reprezintă un plus pentru candidaţii la orice job. "De obicei angajatorii caută foarte mult persoane cu experienţă, deci sunt destul de închişi către persoanele fără experienţă. M-ar interesa pe ceva pe HR (resurse umane, n. red), dar m-aş orienta mai mult spre un internship sau o ofertă de voluntariat, pentru că sunt în ultimul an de studii", mărturiseşte tânăra. Şi nu e singura care mizează pe voluntariat. La fel ca ea sunt alte mii de tineri, care au conştientizat că numai cunoştinţele teoretice nu îi vor ajuta să obţină job-ul mult visat. "Eu sunt în anul întâi şi m-ar interesa un job part-time pentru vacanţa de vară sau un internship, pentru că oricum trebuie să fac practică la facultate. Cred că m-ar ajuta ca şi experienţă", a declarat Andreea, o altă studentă.

Asociaţiile studenţeşti vin şi ele în ajutorul tinerilor aflaţi la început de drum: le pun la dispoziţie diferite programe de voluntariat sau chiar internship plătit în străinătate în domenii precum marketing, business, educaţie sau IT. "Tinerii au parte de suportul asociaţiei, au pe cineva care îi îndrumă în noua comunitate, primesc ajutor în ceea ce înseamnă chiria sau întocmirea unor acte sau documente în ţara în care au plecat. Programele îi ajută în special pe partea de experienţă într-un mediu multicultural şi internaţional, în dezvoltarea lor personală, în abordarea unor soluţii cu resurse uşor diferite decât cele pe care le ai aici, dar şi la partea de networking", a precizat Sălăgean Daniela, consulant AIESEC. În timp ce un program de voluntariat are între şase şi opt săptămâni, unul de internship are între trei şi nouă luni.

În aceste zile, la Cluj, câteva sute locuri de muncă, dar şi programe de internship sau voluntariat sunt puse la bătaie în cadrul Târgului Global de Cariere (miercuri), respectiv a Târgului de Cariere în IT (joi şi vineri), ambele desfăşurate la Sala Polivalentă. Angajatorii caută personal în sectoare precum IT&Software, inginerie, turism, HR, marketing, financiar, administrativ, relații cu clienții, retail, auto&automotive, vânzări, producție.

Comenteaza