Alerta de gripă. Ministerul Sănătății: Triaj zilnic în școli și grădinițe, copiii cu viroze să rămână acasă

Alerta de gripă. Ministerul Sănătății: Triaj zilnic în școli și grădinițe, copiii cu viroze să rămână acasă

În România a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, după ce numărul îmbolnăvirilor a înregistrat o creștere a numărului de îmbolnăviri a treia săptămână consecutiv.

Luni dimineață grădinițele și școlile ar trebui să trieze copiii, iar dacă există suspiciuni de boală, aceștia să nu fie lăsați să intre în colectivitate, conform recomandărilor făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe 1 februarie, odată cu instituirea stării de alertă epidemiologică în România.

„Recomandăm părinților care au copii bolnavi care strănută, care au febră, care au simptomatologie specifică virozelor să îi rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie”, a spus Rafila.

Acesta a mai recomandat aerisirea periodică a încăperilor și asigurarea în școli a materialelor necesare dezinfecției și spălării mâinilor, a suprafețelor, precum și respectarea etichetei tusei: "Adică, când tușim, copiii trebuie învățați cum să tușească folosind un șervețel de unică folosință sau o batistă de unică folosință sau în pliul cotului, dacă lucrul acesta nu e posibil pentru că tusea se produce prea din scurt".

Starea de alertă epidemiologică a fost declarată după ce pentru a treia săptămână consecutiv s-a înregistrat o creștere a numărului de îmbolnăviri - în intervalul 22-28 ianuarie, la nivel național au fost înregistrate 133.057 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (98.011) și cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464).

Comenteaza