A început BAC-ul de toamnă. Peste 900 de candidați înscriși la Cluj

A început BAC-ul de toamnă. Peste 900 de candidați înscriși la Cluj

Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2021, așa-numita „sesiune de toamnă”, a început luni cu proba scrisă la limba și literatura română. 

Sesiunea de toamnă a examenului național de bacalaureat se va desfășura în perioada 16 august - 3 septembrie 2021. 

În județul Cluj s-au înscris 931 candidați. Din totalul celor înscrişi, 638 candidați provin din promoţia 2020-2021, iar 293 sunt candidați din promoţiile anterioare.

Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2021, încep cu proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a), urmată marți, 17 august 2021, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c). Miercuri,18 august 2021 este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar joi, 19 august 2021, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b).

Comisia județeană de organizare a examenului național de Bacalaureat din cadrul I.Ș.J. Cluj a aprobat un număr de 10  solicitări, referitoare la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform normelor metodologice și a procedurilor în vigoare, care vizează: prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului de către candidat unui profesor asistent, de altă specialitate, decât cea la care se desfășoară proba respectivă, precum și asigurarea subiectelor în scriere obișnuită cu caractere mărite.

Cele 5 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj (3 centre în municipiul Cluj-Napoca, 1 centru la Turda și 1 centru la Dej) sunt dotate cu echipamente și materiale de protecție (dezinfectanați, măști etc.) și beneficiază de asistență medicală.

Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică în vigoare, este permis până la ora 8:30.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. 

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se va derula în perioada 23-31 august 2021. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil, din cadrul examenului național de bacalaureat (2021), potrivit normelor metodologice în vigoare.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 31 august 2021 (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierele centrelor de examen. Împreună cu contestația, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (perioada 1-3 septembrie 2021), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie 2021.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă scrisă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului național de bacalaureat este cel puțin 6 (șase).

Comenteaza