A cincea zi de grevă în școli. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că rămâne în funcție și va continua dialogul cu sindicatele din Educație

A cincea zi de grevă în școli. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că rămâne în funcție și va continua dialogul cu sindicatele din Educație

Coaliţia de guvernare a convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor.

Premierul Ciucă ar fi trebuit să demisioneze vineri din funcţie pentru realizarea rocadei guvernamentale.

"Am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă şi am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier. În felul acesta, sper să fie create condiţiile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei", a anunţat Ciucă, vineri, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Guvernul a propus joi seară sindicaliştilor din Educaţie mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Totodată, acesta a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.

"Aş spune că e o ofertă complet neinspirată! (...) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeaşi. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi", a fost reacţia liderului sindical Simion Hăncescu, conform news.ro.

Ieri, premierul Nicolae Ciucă a fost la Cluj-Napoca, unde a participat la ceremonia de semnare a contractului pentru metroul Clujului, alături de primarul Emil Boc. La sosirea la Primărie, Nicolae Ciucă a fost așteptat de un grup de profesori care au protestestat cu pancarte și vuvuzele, scandând și chiar huiduind, la apariția oficialităților guvernamentale.

Premierul s-a adresat, de la Cluj-Napoca, dascălilor, menționând, referitor la revendicările sindicatelor, că a "avut un dialog deschis precum și toată disponibilitatea pentru ceea ce a însemnat prezentarea reală/onestă a ceea ce poate oferi Guvernul în acest moment" și a făcut un apel către cadrele didactice să mai aibă răbdare și "să înțeleagă și să nu ne împingă să facem aceleași greșeli care s-au făcut în ultimii 30 de ani" (detalii AICI). 

Comenteaza