10 ore de învăţat pe zi pentru nota 10,00 la Bac

10 ore de învăţat pe zi pentru nota 10,00 la Bac
Să ajungi să obţii nota maximă pe linie la examenul de bacalaureat nu este deloc un lucru uşor, fapt confirmat de elevii de 10,00 care au stat de vorbă cu ZIUA de CLUJ despre experienţa examenului, emoţii şi sacrificii.

Pentru Cosmina Pascaru, de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, vestea că a obţinut media 10,00 a venit ca un şoc. „Eram foarte emoţionată când am aflat. Am fost în stare de şoc o perioadă, până ce m-a liniştit mama mea, iar apoi bineînţeles că mi-au dat lacrimile", a spus Cosmina.

Este, poate, printre puţinii elevi care nu au avut emoţii la examene, siguranţa de sine fiindu-i insuflată de pregătirea intensă a elevei pentru Bac.

„Am învăţat în fiecare zi pe parcursul clasei a XII-a şi înainte de examene am intensificat totul. Am citit mult, m-am odihnit şi nu am mai ieşit în oraş decât foarte puţin. La limba română a fost mai greu pentru că a fost mai multă materie, dar şi la matematică m-am pregătit foarte mult, am luat ore".

Mai departe, eleva doreşte să urmeze studiile Facultăţii de Informatică de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), în defavoarea Universităţii Tehnice.

„Doresc la UBB pentru că se fac trei ani, nu patru ca la UTCN, iar profesorii sunt mai comunicativi şi mai deschişi şi e o atmosferă mult mai frumoasă. Vreau să ajung să lucrez într-o companie de IT, dar nu ştiu la care mai exact", a spus Cosmina.

Pentru Alexandru Sfârlea, de la Racoviţă, obiectivul de a lua nota 10,00 la Bac a fost setat de la bun început şi a demonstrat că le poţi avea pe toate: note bune, viaţă socială, hobby-uri şi prietenă.

„Eu nu m-am închis în casă pentru a învăţa pentru Bac. Îmi place să fac fotografii, joc fotbal, am activităţi extracuriculare, ies cu prietenii şi am şi prietenă. Am avut de la început un program bine pus la punct, scris pe foaie pe care l-am respectat şi asta m-a ajutat să obţin notele cele mai bune".

A învăţat pe tot parcursul anului o oră, două pe zi, dar la apropierea examenelor a stat câte 10 ore pe zi pentru a se pregăti.

„Nu spun că a fost uşor să stau să învăţ. Oricum Bacul nu mi s-a părut greu, a fost mediu mai ales pentru nivelul nostru, celor de la Racoviţă. Profesorii s-au ocupat foarte bine de noi, ne-au oferit multă informaţie. Am luat şi ore cu mama mea care este profesoară de română şi cu mătuşa mea care este profesoară de matematică. Fără ele şi fără profesori nu aş fi luat 10,00", a spus Alexandru.

Răsplata a fost pe măsură şi elevul a simţit pe propria piele cum este să îţi vezi ţelul îndeplinit.

„Am avut emoţii la examene, dar mi-au trecut după ce am văzut subiectele şi emoţiile s-au transformat într-o putere de concentrare mare, mai ales că ştiam care este ţelul meu de la început. Am fost surprins şi foarte bucuros când am văzut că am luat 10,00 pe linie, mai ales la română pentru că eu întotdeauna am fost mai îndreptat către matematică şi informatică".

Şi el doreşte să lucreze în IT şi va merge la politehnică, la automatică şi calculatoare. „Vreau IT pentru că este un hobby şi a fost o plăcere să învăţ şi la informatică pentru examene".

Elevii din oraşele de lângă Cluj-Napoca nu s-au lăsat mai prejos. Cristina Bora îşi va putea vedea visul de a studia medicina în Cluj îndeplinit, datorită notelor maxime obţinute la bacalaureat, despre care spune că a fost „prea uşor". Medicina i se potriveşte deja ca o mănuşă: este olimpică la biologie, stăpâneşte foarte bine matematica şi chimia şi învaţă sistematic şi logic.

„La matematică şi chimie m-am aşteptat să iau 10,00 pentru că m-am verificat la sfârşit şi mi-am dat seama că am rezolvat totul corect. La mate mi s-a părut chiar prea uşor şi în rest acceptabil, adică se putea lua 10,00 lejer. Eu am făcut pregătire la şcoală pentru mate şi chimie, iar la română am învăţat mai mult înainte cu două săptămâni de examen", a spus Cristina.

Eleva de 10,00 a învăţat la Liceul Andrei Mureşanu din Dej şi abia aşteaptă să îşi înceapă viaţa de studentă la medicină în Cluj. „Îmi place Clujul pentru că acolo sunt oameni faini şi îl cunosc, am fost destul de mult prin Cluj şi cred că o să mă integrez uşor".

Spre deosebire de mulţi absolvenţi de medicină, Cristina nu se gândeşte să părăsească ţara pentru un loc de muncă în străinătate.

„Mi-ar plăcea să merg în cel puţin un schimb de experienţă în străinătate în timpul facultăţii, dar de plecat nu mă gândesc să plec din România. Cel puţin deocamdată, nu", a spus eleva.

Elevii din judeţul Cluj care au obţinut nota maximă la bacalaureatul din acest an sunt Doriana Şandru, de la Liceul Tehnologic Vlădeasa Cluj-Napoca, Roxana Pascaru şi Alexandru-Ion Sfârlea, de la Liceul Racoviţă, Cristina-Nelida Bora, de la Liceul Andrei Mureşanu din Dej, Patricia Luiza Blaj, Ana Maria Puşcaş şi Nadia Adriadna Sava, de la Liceul Şincai, Maria Ilea, de la Liceul Liviu Rebreanu din Turda, Bianca-Ioana Costin şi Diana Paula Mureşan, de la Liceul Onisifor Ghibu.

 

Comenteaza