Premierul Jolly Joker

Premierul Jolly Joker
Ieri am scris despre generalul Jolly Joker. Despre domnul Gabriel Oprea. Și am arătat de ce joacă el și cu unii și cu alții. Și am încercat să explic cum s-a poziționat el, în diversele ipostaze, pe parcursul ultimilor ani. Astăzi, voi scrie despre premierul Jolly Joker. Care este tot domnul Gabriel Oprea.

Și voi face o demonstrație surprinzătoare pentru mulți analiști ai vieții politice. Și anume că, domnul Gabriel Oprea, în mod straniu, dar și spectaculos totodată, este, în acest moment, premierul ideal. Ideal în raport, nu neapărat cu cetățenii, ci cu forțele politice aflate în joc.

Știm, cu certitudine, că domnul Klaus Iohannis dorește, din motive lesne de înțeles, să nu mai colaboreze, nici măcar instituțional, cu Victor Ponta. Mai știm că Victor Ponta este un om politic mort în acest moment. Vom avea, în curând, indiferent pe ce cale, un nou guvern. Iar eu cred că dintre toate soluțiile posibile, un guvern Gabriel Oprea are șansele cele mai mari să întrunească consensul relativ al forțelor politice.

Dacă așa stau lucrurile, atunci Gabriel Oprea nu este numai generalul Jolly Joker, ci și premierul Jolly Joker. Dar cum se aliniază planetele în favoarea sa? Dacă o luăm prin eliminare și încercam să fim foarte realiști, renunțând chiar la partipriurile autorului acestei analize, vom constată că PNL, cel puțin pentru moment, nu ar trebui, sub nicio formă, să preia guvernarea. Ceva ceva am explicat în editorialul de marți, când sub titlul „PSD predă Palatul Victoria", am arătat cum PSD urmează să facă un pas înapoi, oferind un dar otrăvit opoziției, pentru ca, în final, să-și prezerve șansele de a câștiga alegerile din 2016. Aș putea extinde această demonstrație, arătând că, din varii motive, noul PNL nu este pregătit să preia o guvernare de succes. Iar dacă va fi un eșec, el se va sparge, cu certitudine, în capul președintelui Klaus Iohannis. Și atunci, ce ecuația ar trebui să ia în calcul domnia sa?

O mișcare cu totul și cu totul surprinzătoare, dar care, în final, va însemna o centură de siguranță pentru președinte. Și, în același timp, ar liniști situația în PSD, fără însă a crea condițiile relansării acestui partid, în 2016. Iar mișcarea este instalarea unui guvern Gabriel Oprea. Cum ar trebui să se procedeze?

Nu este prea complicat. Victor Ponta demisionează, dar PSD continuă să-și păstreze majoritatea parlamentară și, ca urmare, își prezervă prima șansă în nominalizarea unui premier. În același timp, PSD se fereşte să gestioneze România în nume propriu, într-o perioadă extrem de critică pentru istoria recentă a partidului, și într-un an, în definitiv, preelectoral. Fiind însă și în căruță și în teleguță, adică și la putere, dar fără a-și asuma funcția de premier, PSD ar putea să se ferească de oalele sparte ale guvernării, dar, în același timp, să profite de pe urma dominării Executivului, în momentul în care va fi nevoit să apese pe butoanele de comandă în campania electorală. Pentru PSD, Gabriel Oprea, instalat în funcția de premier, este o soluție excelentă de avarie. Cât despre UNPR, nu mai este nimic de adăugat. Acestui partid, care, de fapt, aparține în totalitate serviciilor, îi place la putere. Ceea ce va fi face.

Dar Gabriel Oprea cum ar putea guverna? Convenabil pentru toată lumea ar fi ca, oficial, guvernul să fie al unei majorități construite în jurul PSD, susținut de electoratul PSD, dar, în același timp, el să aibă o încărcătură cât mai mică politică. Prin urmare, Gabriel Oprea va face un guvern, mai ales de tehnocrați. O asemenea formulă, până una - alta, este ideală pentru ambele Palate.

Comenteaza