Încă o criză şi PSD îşi poate face valiza | Editorial de Mihai Moga

Încă o criză şi PSD îşi poate face valiza | Editorial de Mihai Moga
Nu mă voi referi la iluzoria victorie a "străzii" - nici PSD nu e partidul, nici Liviu Dragnea liderul care să cedeze atât de uşor -, la greşelile tactice făcute de Klaus Iohannis în ultimele săptămâni sau la faptul că PNL nu reuşeşte să prezinte un proiect de opoziţie, la fel cum nu a reuşit să ne arate un proiect credibil de guvernare.

Vreau, însă, să remarc, la fel ca şi Barbu Mateescu, că PSD nu a putut gestiona intern criza "OUG 13". În ultimele zile, comunicarea dinspre cei 5-10 lideri naţionali şi eşaloanele 2, 3 şi 4 din partid a fost inexistentă. Zero!

Nici măcar parlamentarii nu au avut o "linie" directă cu leadership-ul PSD. După o foarte lungă perioada de timp în care social-democraţilor li s-au dictat opiniile, li s-au regizat ieşirile publice, li s-au sugerat mesajele care trebuie transmise, după ani buni în care nu li s-a cerut să gândească, ci doar să repete, "centrul" a rupt total comunicarea cu membrii activi. Situatie fara precedent!

Pesediştii de la nivelurile 2 (secretari de stat, parlamentari, preşedinti de organizaţii judeţene) sau 3 (consilieri locali şi judeteni, lideri locali, oameni din administraţie şi deconcentrate) s-au trezit că ordinele întârzie să vină, că telefoanele mobile rămân tăcute, că SMS-urile nu mai sosesc, că şefii lor nu mai sunt de găsit. Zile întregi fără reacţie... O situaţie cu care "supuşii" lui Dragnea nu sunt obişnuiţi şi care a paralizat partidul de la cap la picioare.

Următoarea criză, poate chiar o prelungire a celei actuale (PSD nu a renunţat la OUG 13 fără să aibă un plan de rezervă - cel mai probabil promovarea "democratică", pe cale parlamentară, a prevederilor care au scos lumea în stradă), va arunca partidul într-o centrifugă ce poate avea ca rezultat ruperea sau disoluţia, daca aceste probleme de comunicare internă nu vor fi remediate rapid.

Pentru că forţa (centripetă) care a făcut ca PSD să nu se răstoarne şi să nu sufere în urma "hemoragiilor" de lideri şi membri (cazurile UNPR-Sârbu/Diaconecu/Oprea, PSRO-Geoană, PRU-Ponta/Ghiţă) este acea senzaţie de unitate de monolit transmisă de sus în jos şi care - în ultimele zile - a lipsit.

Actualii lideri, în frunte cu Liviu Dragnea, s-au dovedit incapabili să gestioneze o criză pe care tot ei au creat-o, şi riscând să devină un balast pentru PSD. Iar rolul balastului este acela de a fi aruncat peste bord, cu scopul de a readuce corabia pe linia de plutire.

Comenteaza