Vrei să fii student la Cluj? Uite cât trebuie să scoţi din buzunar pentru o lună de chirie

Vrei să fii student la Cluj? Uite cât trebuie să scoţi din buzunar pentru o lună de chirie

Zeci de mii de studenţi din marile centre universitare scot din buzunare sume exorbitante pentru chirii. Preţurile cele mai mari sunt la Cluj, unde chiria unui apartament poate ajunge la 880 de euro, dar şi la Alba Iulia sau Sibiu costurile au explodat. 

Un apartament cu trei camere se închiriază la Cluj chiar şi cu 880 de euro, în timp ce pentru acelaşi gen de imobil la Iaşi se plătesc între 400 şi 700 de euro, în timp ce la Alba Iulia doar 300 de euro. La Sibiu, însă, o garsonieră se închiriază cu 400 de euro. O garsonieră din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, se închiriază cu 170 de euro pe lună, în timp ce pe un apartament cu trei camere din acelaşi cartier se cer 460 de euro. De asemenea, un apartament cu două camere, situat într-o zonă semicentrală, se închiriază cu 470 de euro, iar unul cu o cameră tot din zona centrală costă 300 de euro.

Un agent imobiliar clujean a declarat că oraşul a devenit extrem de scump în acest an, dar oferta este condiţionată de cerere.

”Dacă există cerere pe piaţă şi cineva este dispus să ofere sume de 700 - 800 de euro, înseamnă că acel apartament se va închiria deoarece sunt studenţi străini, majoritatea la UMF, din Franţa, pentru care o chirie de până în 500 de euro de persoană nu este o problemă. Mulţi preferă această variantă, îşi mai găsesc un prieten, doi, şi închiriază două-trei camere, pentru că îşi permit din punct de vedere financiar. În plus, sunt şi studenţi români, cu părinţi potenţi financiar, şi care sunt dispuşi să plătească preţul cerut, pentru ca fiul sau fiica lor să locuiască într-un apartament cu toate facilităţile, să aibă camera lor, să poată ajunge la orice oră acasă, nu să stea în cămin, la comun cu alţi 3-4 colegi, cu baie pe hol şi unde sunt rigori de acces, inclusiv orare”, a explicat agentul imobiliar, citat de ZF.ro. 

În Cluj-Napoca învaţă 80.000 de studenţi, din care peste 14.000 au locuri în cămine. Scăzând numărul celor care vin din Cluj-Napoca, rămân totuşi zeci de mii de studenţi care trebuie să rezolve chiria într-un apartament.

Articolul integral AICI!

Comenteaza