Vin banii pentru hoteluri, restaurante și festivaluri la Cluj! LISTA cu câștigători și pierzători

Vin banii pentru hoteluri, restaurante și festivaluri la Cluj! LISTA cu câștigători și pierzători
Angajații de la Marty au protestat în iarnă pentru lipsa de sprijin din partea guvernului

Localurile Marty, Euphoria, Samsara, Lunch Box, Form Space, Narcoffee sau hotelurile Sungarden și Univers T vor primi maximul de bani acordat ca subvenție de stat: 150.000 de euro. Inițiatorii Untold vor beneficia de suma cerută pentru festivalul de la Cluj, fiind respinși însă pentru cel de la Constanța.  

Pe lista agenților economici clujeni din sectorul hoteluri, restaurante, catering care beneficiază de maximul de 725.925 de lei din granturile pentru capital de lucru se numără Untold, Lunch Box, Sungarden, Euphoria, majoritatea societăților Marty, Form Space, Narcoffee Roasters, Samsara, Express Catering, Univers T. Toate acestea au mențiunea "contract plătit". 

VEZI lista cu companiile clujene care au depus dosare

Printre firmele care figurează doar pe lista de așteptare, ca “admise”, ce au solicitat suma maximă, sunt Remat, Epinvest, Doralex, Megamix, Transcarpatica, Tabita, Grand Hotel, Roxer, Secpral, Jolidon International, Klausen Burger, Eurotrend Hotels, Alis Holidays, Puiul Regal, Crama Noastră, Hold Invest, Ardeal Construct, Routier European Transport.

Societăți ca Duncan Invest (dezvoltator imobiliar), Petunia Trans (transport), West City, Platinia (hoteluri), Neversea (festival) sunt incluse și ele pe lista de așteptare, însă la secțiunea „respinse”. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a anunțat că a făcut primele plăți din bugetul pe 2021 pentru Măsura 2 - capital de lucru, din Programul Operațional Competitivitate.

Poziția până la care au fost notificate dosarele și trimise la plată, dacă au fost declarate admise, este 4.500, din 22.226 de firme înscrise. Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic - cea în care s-au înscris potențialii beneficiari.

Promisiuni fără acoperire europeană

“Încă din ianuarie ministrul economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane, din fonduri europene, fără a exista un contract de finanțare care să o acopere.

Ministerul a întreprins între timp mai multe acțiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat și pentru grăbirea plăților, pentru următoarea perioadă. Întârzierea plăților a fost cauzată și de adoptarea târzie a bugetului 2021, în 9 martie. O altă întârziere s-a produs din cauza hotărârii de guvern pentru înființarea MEAT, instituția care semnează această schemă de ajutor de stat, adoptată pe 10 martie în ședința de guvern, dar publicată în Monitorul Oficial abia în 17 martie”, a motivat conducerea MEAT.

Beneficiarii trebuie să miște repede

Instituția a făcut un apel către beneficiari să grăbească semnarea contractelor de finanțare admise, având în vedere că au doar 20 de zile la dispoziție pentru acest lucru după primirea notificării. Miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui au semnat  un act adițional prin care 209 de milioane de euro au fost suplimentați pentru plata Măsurii 2.

Până acum au fost alocați 474 de milioane de euro din fonduri UE pentru măsura 2 și rămân de contractat încă 291 de milioane pentru încheierea măsurii. MEAT a publicat lista integrală a tuturor aplicanților pentru măsurile 1 și 2, împreună cu  statusul la zi. “Acceptat sau respins de principiu în lista de așteptare înseamnă că sunt acceptați sau respinși după procesul de evaluare, însă notificările vor fi făcute în limita finanțării europene bugetate", au precizat reprezentanții instituției.

Cum primesc firmele granturile pentru capital de lucru

a) au obținut certificat de situații de urgență în baza ordonanței de urgență a guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare
b) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă (din activitatea de exploatare), în unul din ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse
c) au dispus de coparticipare (cofinanțare) la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru
d) nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019
e) mențin sau suplimentează numărul de angajați existenți la data înscrierii electronice pentru o periodă de minimum șase luni de la momentul plății ajutorului financiar, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau zilieri
f) suma totală a ajutoarelor de stat primite în cadrul temporar Covid 19 instituit de Comisia Europeană însumată cu cuantumul ajutorului de stat solicitat în cadrul prezentei măsuri nu depăşeşte la nivelul întreprinderii unice, pragul de 800.000 de euro, echivalentul în lei

Sursa: MEAT

Comenteaza