Viitorii pensionari, cei mai mari acționari la Banca Transilvania

Viitorii pensionari, cei mai mari acționari la Banca Transilvania

Pilonul II de pensii este cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania (BT) Cluj: viitorii pensionari şi-au majorat deţinerea, în 2020, de la 18 la 23% şi au ajuns la o investiţie de 3 miliarde de lei.

Banca din Cluj a ajuns la o capitalizare de aproape 13 miliarde de lei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din care aproape 3 miliarde lei sunt investiţiile din portofoliul fondurilor de pensii private, conform ZF. Toate cele şapte fonduri de pensi private Pilon II şi-au majorat deţinerea la BT în 2020.

Prin intermediul fondurilor de pensii private Pilon II, la care contribuie în mod obligatoriu cu o parte din salariul brut lunar aproape 8 milioane de viitori pensionari au ajuns, pe fondul achiziţiilor realizate de administratorii de pensii private, cei mai mari acţionari ai BT.

La final de 2020, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din țară aveau investiţii de aproape 3 miliarde de lei la cea mai mare bancă din România, echivalentul unei deţineri de 23% din capitalul social, ceea ce le oferă o poziţie importantă în cadrul adunării generale a acţionarilor. Aceasta era cea mai importantă expunere a fondurilor de pensii la o societate listată la BVB, potrivit datelor din rapoartele fondurilor Pilon II.

Comenteaza