Vești bune! Ministrul Energiei anunță că 12 companii sunt interesate de proiectul de un miliard de euro al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Vești bune! Ministrul Energiei anunță că 12 companii sunt interesate de proiectul de un miliard de euro al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Proiectul de 1 miliard de euro, cel al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj, considerat esenţial pentru sistemul energetic al ţării, stă pe loc de mai bine de 40 de ani, dar acest lucru s-ar putea schimba.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat că 12 companii din ţară şi străinătate au răspuns apelului Societatăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în cadrul consultării de piaţă privind studiul de fezabilitatea pentru proiectul centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti.

„Într-un termen foarte scurt, 12 companii puternice din ţară şi din străinătate au răspuns apelului SAPE în cadrul consultării de piaţă privind studiul de fezabilitatea pentru investiţia de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Salut nivelul extraordinar de interes manifestat şi decizia SAPE de a prelungi consultarea cu încă 2 săptămâni, pentru a putea avea cât mai multe date utile”, a scris Sebastian Burduja, marţi pe Facebook.
 
Ministrul a adăugat că „Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc şi o chestiune de demnitate naţională. Îl vom face”.

Pe 31 iulie, Sebastian Burduja a afirmat că speră ca proiectul centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti să fie finalizat în termen de un an. Liberalul a adăugat că valoarea proiectului este de circa un miliard de euro, „cu o putere instalată între 500 de MW şi un GW, probabil patru turbine”.

Comenteaza