Veste excelentă venită de la Comisia Europeană pentru fermierii români

Veste excelentă venită de la Comisia Europeană pentru fermierii români
Comisarul European pe Agricultură, Phil Hogan, a decis să extindă perioada de eligibilitate a cheltuielilor în programele de dezvoltare rurală din perioada 2007-2013.

„Proiectele de dezvoltare rurală care nu sunt finalizate până la termenul-limită stabilit pentru eligibilitatea cheltuielilor legate de programele de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013 (și anume 31 decembrie 2015) pot continua, iar cheltuielile sunt eligibile în cadrul pachetului bugetar pentru perioada 2014-2020 dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de normele tranzitorii", a declarat Phil Hogan.

În acest fel nu mai este necesară parcurgerea unor etape suplimentare pentru a se garanta securitatea juridică pe durata tranziției la perioada de programare 2014-2020 pentru proiectele de dezvoltare rurală care urmează să continue după data limită.

Consiliul European din decembrie 2014 a evidențiat necesitatea ca, împreună cu statele membre, Comisia să găsească soluții pentru maximizarea utilizării angajamentelor din perioada cadrului financiar multianual 2007-2013, bazându-se pe flexibilitatea normelor existente.

"Pentru perioada de programare 2007-2013, legiuitorii au stabilit data de 31 decembrie 2015 ca ultimă zi de eligibilitate, fără a conferi Comisiei competența prelungirii acestui termen. Prin urmare, pentru orice schimbare a perioadei de eligibilitate ar fi necesar un nou act de bază. Comisia a analizat cu atenție o astfel de opțiune și a ajuns la concluzia că nu ar fi adecvată prezentarea unei propuneri în acest sens. Totuși, Comisia a adoptat un act delegat (în curs de examinare de către Parlament și Consiliu) care va oferi mai multă flexibilitate pentru transferul de fonduri între axe, pentru a spori absorbția fondurilor FEADR rămase", a  mai arătat comisarul european. 

Decizia a fost comunicată în urma unei interpelări a europarlamentarului liberal Daniel Buda, care a susţinut că din cauza crizei economice mulți beneficiari ai programelor de dezvoltare rurală nu vor reuși să își finalizeze la termen proiectele, până în 31 decembrie 2015. De altfel, 17 state membre au solicitat extinderea perioadei de eligibilitate a cheltuielilor.

Comenteaza