Veste bună: directorul unei companii aeriene cu zboruri la Cluj: „Tarifele din această vară vor fi mai scăzute”

Veste bună: directorul unei companii aeriene cu zboruri la Cluj: „Tarifele din această vară vor fi mai scăzute”
| Foto: arhiva

Compania low-cost Ryanair a anunţat că tarifele aeriene în sezonul de vârf al verii se vor situa sub prognozele anterioare ale companiei, fapt contrar estimărilor din ultimele luni.

Directorul executiv Michael O'Leary a declarat luni că cererea generală de zboruri a fost „pozitivă", dar a avertizat că „preţurile recente se situează sub aşteptările firmei", raportează Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Anterior, O'Leary a declarat că tarifele vor creşte cu până la 10% în această vară, directorul companiei aeriene fiind în prezent de părere că acestea vor înregistra „cel mult un avans modest" faţă de vara trecută, iar asta în cazul cel mai fericit.

Companiile aeriene au raportat o cerere de călătorii în plină expansiune în ultimul an, reuşind să crească preţurile şi, pe cale de consecinţă, să înregistreze profituri uriaşe. Tarifele medii ale biletelor de avion din Europa au fost cu 20-30% mai mari în vara anului 2023 faţă de 2019, potrivit datelor UE.

Analiştii şi directorii din industrie se aşteaptă în continuare la o vară puternică şi profitabilă pentru companiile aeriene din Europa, dar comentariile lui O'Leary semnalează faptul că disponibilitatea consumatorilor de a suporta tarife mai mari are limitele sale.

Ryanair a raportat un salt de 34% al profitului după impozitare, la un nivel record de 1,9 miliarde de euro pentru cele 12 luni până la sfârşitul lunii martie. Profitul a fost obţinut în pofida unor costuri mai mari, inclusiv a unei creşteri de 32% a facturii pentru combustibil, care a ajuns la 5,14 miliarde de euro.

Compania aeriană listată la Dublin nu a oferit indicaţii pentru actualul exerciţiu financiar, dar se aşteaptă la o creştere a numărului de pasageri cu 8%, ajungând la o cifră cuprinsă între 198 şi 200 de milioane, un ritm de creştere uşor mai lent decât în anul precedent.

Compania Ryanair operează zboruri de pe Aeroportul Internațional Cluj către: Bruxelles Charleroi, Dublin, Londra Stansted, Milano Bergamo și Paris Beauvais.

Comenteaza