Video Vasile Vita, Vitacom Cluj: Dezvoltarea super rapidă a IT-ului în România ne ajută să ținem pasul

Vasile Vita, Vitacom Cluj: Dezvoltarea super rapidă a IT-ului în România ne ajută să ținem pasul

Compania de produse electronice Vitacom s-a relocat din Cluj-Napoca în Apahida, în urma unei investiții de 7 milioane de euro. Fondatorul Vasile Vita spune că IT-ul ajută România să țină pasul cu țările din Vest.

Vasile Vita, fondatorul companiei de produse electronice Vitacom Cluj, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre recenta mutare a sediului și a depozitul logistic din cartierul Bună Ziua în Apahida.

De ce s-a mutat Vitacom la Apahida? Vasile Vita: „Trebuia să retehnologiez firma”

„Trebuia să mă mut din cartierul Bună Ziua, deoarece m-am trezit în mijlocul unui cartier rezidențial, chiar dacă eu am fost printre primii investitori acolo. Când m-am mutat acolo, acum 20 de ani, am crezut că voi rămâne până mă pensionez, dar se pare că n-am putut. Acesta a fost un considerent impotant, că trebuia să mă mut dintr-o zonă rezidențială. Dar, în altă ordine de idei, am avut nevoie și de o retehnologizare a firmei, pe care nu puteam să o implementez în aceeași locație. Aveam nevoie de o locație liberă pentru a putea aduce cele mai moderne tehnologii”, a spus Vasile Vita.

Fondatorul Vitacom s-a orientatat pentru o locație cât mai aproape de Cluj-Napoca.

„Am căutat câteva direcții care să nu fie foarte departe de Cluj. Am încercat și în parcurile industriale Tetarom. M-ar fi interesat parcul Tetarom IV, care până la urmă nu s-a finalizat, cel care este lângă centură, pentru că era mai aproape de locația unde ne aflam și era bine, dar, la urma urmei, m-am gândit să mă orientez către Apahida. Floreștiul nu mi-a convenit în niciun caz. Traficul e infernal în acea zonă”, a declarat fondatorul Vitacom.

Parc rezidențial în Bună Ziua, pe locul fostei platforme Vitacom

Vasile Vita investește într-un proiect imobiliar Bună Ziua, pe terenul eliberat de Vitacom.

„Nu vă ascund faptul că eu am avut intenția de a avea o dezvoltare imobiliară în cartierul Bună Ziua, acolo unde am avut sediul firmei și depozitul, să încep pe terenul care era liber și să îmi finanțez această investiție de acolo. În schimb investiția din Apahida am terminat-o. Pentru proiectul din Bună Ziua abia am primit aprobare pentru PUZ după mai bine de 5 ani. Voi transforma fosta platformă într-un parc rezidențial. Nu era pentru nimeni convenabil ca acea zonă să rămână una industrială, strica și aspectul cartierului”, a adăugat Vasile Vita. 

Investițiile în străinătate nu intră în planurile familiei Vita: „Mă bucur că pot să fac treabă aici”

Întrebat dacă nu este tentat de o investiție în străinătate, acesta spune că nu este interesat și că se axează pe investițiile din țară.

„Mă bucur că pot face treabă aici. O afacere e mult mai ușoară în țara în care te-ai născut. Cunoști cultura, tot ce se schimbă. Sunt mai mult decât mulțumit aici. E mai greu să te adaptezi daca vrei un business în altă țară. În ultimii 30 de ani, în România se putea face mult mai multe raportat la ceea ce avem acum”, a explicat Vasile Vita.

IT-ul din România ne ajută să ținem pasul cu Vestul

Omul de afaceri a spus și ce se putea face mai bine în România, în ultimii 30 de ani.

„Când dorim să construim ceva, trebuie să muncim mult, în acest caz era de reconstruit o țară. Nu se poate construi într-o perioadă scurtă, dacă nu mi se permite să lucrez cât vreau eu. Când Singapore și-a redobândit independența, au lucrat în construcții 24/7, tot anul. E bine că nepoții și copiii noștri vor rămâne cu ceva, dar și noi plătim taxe și impozite. Poate că nu am gestionat bine și nu am avut resurse financiare (ca țară - n. red.). În ultima perioadă lucrurile merg într-o direcție normală. Dezvoltarea super rapidă a IT-ului în România ne ajută să ținem pasul”, a declarat fondatorul Vitacom.

Vasile Vita: N-am dormit 3 nopți când a venit pandemia / Am pierdut 90% din cifra de afaceri în doar 2 săptămâni

Vasile Vita a vorbit la ZIUA LIVE și despre modul în care compania Vitacom a trecut prin pandemie.

„Fix după începerea construcției (la noul sediu și depozit din Apahida - n.red.), la două zile a venit lockdown-ul. Am avut trei nopți nedormite. A fost greu. Aveam credit bancar luat. Mă gândeam cum dau banii înapoi.

În ceea ce privește activitate în acele luni de carantină, pot să spun că, pe deoparte, la business-ul de bază nu prea am știut ce decizii să luăm. În primele două saptamâni am pierdut 90% din cifra de afaceri. După am mai recuperat, dar doar la 50% din ce mi-am propus. Apoi a trebuit să îmi concentrez energia pe noul proiect. Am lucrat și pe online, dar mai mult business to business, nu direct cu consumatorul final”, a mai povestit fondatorul Vitacom.

Războiul din Ucraina: Vom simți efectele în viitor

„Nu ne afectează din punct de vedere al logisticii și echipamentelor, dar piața este afectată. Nu am putut face față unor cerințe ale partenerilor. Voiau să redirecționeze containerele către noi, dar nu am putut”, mărturisește antreprenorul.

Omul de afaceri din Cluj a vorbit și despre revenirea Vitacom la cifrele de dinaintea pandemiei.

„Nu am ajuns la afaceri precum înainte de pandemie. Anul trecut ne-am relocat, iar când se întâmplă asta cu o firmă, vrem nu vrem, se pierde din cifra de afaceri. Totuși, nu apar zilnic astfel de evenimente. Anul trecut am fost mulțumiți. Anul acesta mai vedem. Când e război lângă noi, e greu. Vom simți si mai mult efectele războiului în viitor. Efectele apar mereu mai târziu. Depinde ce decizii se vor lua la nivel național și European.

În pandemie a fost o decizie corectă ca statul să pompeze bani în economie. Dacă nu se întâmpla asta, se oprea economia. Dacă deciziile se iau cu întărziere, atunci lucrurile merg greu. Am auzit de schimbările de impozitare. Nu cred că sunt benefice acum pentru economie. Ar trebui să crească colectarea. Dacă la TVA se spune că e de 60%, eu care am plătit 100%, m-aș aștepta să primesc 30% înapoi. Trebuie să respectăm toți regulile, nu să fie cineva mai șmecher. Mă simt foarte bine că sunt la zi cu taxele. Nu am obligații pentru viitor. Nu e plăcut să văd că unii nu sunt la zi și sunt penalizați cei care o fac”, a afirmat Vasile Vita despre dezbaterea privind impozitarea progresivă.

Aproape 7 milioane de euro pentru nou sediu Vitacom

Deși, inițial, pentru relocarea Vitacom era vorba de o investiție de 5.5 milioane de euro acum doi ani, bugetul a fost depășit.

„Am ajuns la 6,8 milioane de euro, cu tot cu ultimele scumpiri. Mereu la o investiție de anvergura aceasta trebuie să avem o marjă de eroare, dar e mult”, a susținut Vasile Vita.

Omu de afaceri a detaliat ce înseamnă noul Vitacom.

„Tehnologiile sunt cele mai moderne, inovative, se înscriu în generația industry 4.0: baze de date interconectate, automatizări cu roboți. Ușurează munca oamenilor, crește eficiența și capacitatea de depozitare. Am avut un depozit de 2.200 mp, iar acum avem unul de de 5.000 mp. Timpul cel mai slab utilizat e când lucrătorii se deplasează după marfă. Acest timp este 50% din timpul salariatului. Robotul lucrează în așa fel încât să aducă marfa la lucrator. Am avut 5 soluții diferite. Am luat-o pe cea mai avansată și cea mai scumpă. Nu prețul a fost determinant. Soluția asta s-a potrivit. Am primit garanție guvernamentală pentru acest credit prin IMM Invest. Cu acest program am reușit. M-am încadrat, iar bancile au considerat proiectul viabil”, a relatat Vasile Vita.

Acesta a mai vorbit și despre viitorul companiei.

„Relocare este un fel de criză. Suntem pregătiți pentru viitor să livrăm la nivelul cerințelor din piață. Asta înseamnă creșterea activității. Aviva Vita, fiica mea, este de ani de zile în firmă, iar din august 2021 este director executiv administrativ la Vitacom. Din vară am considerat că trebuie să știe să gestioneze acest business de familie. M-am mirat cum se descurcă. De obicei femeile au alte afinitați, nu pe cele tehnice/tehnologie. S-a integrat. Cred că mai am cel puțin 3-4 ani de activitate intensă în firmă, până îmi finalizez și proiectul imoblilar din Bună Ziua. Trebuie să predau ceva clar curat, ca o ștefetă, adică în mod corect”, a spus Vasile Vita.

Ținta: dublarea afacerilor Vitacom în 5 ani

„La sfârsitul acestui an ar trebui să reușim să recuperăm pierderile cauzate de aceste crize. De la pandemie la războiul din Ucraina, până la pierderile cu mutarea. Nu am de gând să deschid alte centre. Am făcut această investiție pentru a deservi toată piața din România, dar și piețele externe. În următorii 5 ani ar trebui să dublăm cifra de afaceri de acum.

Putem și mai mult, dar depinde de ce putem finanța. O companie crește pe resurse și pe spațiul pe care îl are. Avem și rate. Finanțarea a fost la 70%, adică 4,5 milioane de euro”, a declarat Vasile Vita, fondatorul Vitacom Cluj.

Comenteaza