Val de șomeri la Cluj. Avem cele mai multe cereri din țară

Val de șomeri la Cluj. Avem cele mai multe cereri din țară

Cele mai multe solicitări de intrare în șomaj tehnic din România vin de la Cluj.

"Până acum am primit peste 25.000 de cereri pentru şomaj tehnic pentru 240.000 de salariaţi, cei mai mulţi din industria prelucrătoare şi hoteluri, restaurante, catering. Cele mai multe cereri sunt din Cluj", a spus Victor Picu, preşedintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă.

Nivelul maxim al şomajului tehnic este de 4.072 de lei brut lunar, adică 75% din câştigul salarial mediu brut, conform Economica.net. Din această sumă, se vor plăti contribuţiile de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi impozitul pe venit.

"Am primit 22.000 de cereri pentru şomaj tehnic din partea celor care au altă formă de muncă decât contracte individuale de muncă. Aproape 50% dintre ele vin din partea persoanelor fizice autorizate (PFA). Cele mai multe cereri sunt din Bucureşti şi Cluj. Facem toate eforturile să plătim cât mai repede, poate chiar înainte de sărbători.

Vorbim de trei categorii de beneficiari. În prima categorie, care face referire la alţi profesionişti, atât în ordonanţa guvernului nr. 30, cât şi în ordonanţa de urgenţă nr. 32, care a venit cu unele modificări, se încadrează foarte multe categorii - de la PFA la întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, alte tipuri de activităţi cum sunt cabinetele individuale de medicină dentară, cabinetele psihologice şi alte astfel de activităţi", a spus Alin Ignat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. 

Cererile pentru şomaj tehnic pot fi trimise online către Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială sau, după caz, Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, începând din 1 aprilie. Plăţile urmează să fie făcute în cel mult 15 zile de la data primirii tuturor documentelor cerute de cele două instituţii.

Comenteaza