Ursus își aduce două treimi din ingrediente din România

Ursus își aduce două treimi din ingrediente din România
Ursus produce acum la Cluj berea artizanală Bârlog

Producătorul de bere cu minifabrică în Cluj apelează până la 70% la ingrediente produse în țara noastră.

Jumătate din ingredientele folosite în producţia de bere din țară - cereale, hamei - provin de aici, potrivit Asociaţiei Berarii României. Acest lucru trebuie privit în contextul în care industria locală de profil acoperă 97% din consumul intern, ponderea importului fiind foarte mică, potrivit ZF. Jucătorii importanţi din această piaţă au facilităţi de producţie în România şi îşi achiziţionează materia primă majoritar de pe plan local. În cazul celor mai mari doi producători, ponderea materiilor prime în total urcă la 70%.

„Avem peste 1.500 de angajaţi în cinci mari oraşe din ţară şi ne bazăm pe economia locală, achiziţionând, în medie, între 50 şi 70% din produse şi servicii din România“, spune Dragoş Constantinescu, preşedintele UBR, liderul pieţei de profil din România după cifra de afaceri, într-un raport al asociaţiei. Compania operează trei fabrici de bere în Braşov, Buzău şi Timişoara şi o minifabrică în Cluj-Napoca, având în portofoliu branduri precum Timişoreana, Ciucaş, Ursus şi Peroni Nastro Azzurro.

Un portofoliu mix - mărci locale şi internaţionale - are şi Heinkenen România, care pe lângă brandul cu acelaşi nume, mai deţine şi Silva, Ciuc sau Neumarkt. Compania olandeză produce însă local brandul internaţional Heineken. „Contribuţia noastră la dezvoltarea pieţei locale nu se reflectă doar în branduri, ci şi în acţiunile noastre: avem peste 1.100 de angajaţi, peste 70% din ingredientele pe care le folosim sunt locale“, spun oficialii companiei.

Reprofilați pe bere artizanală la Cluj

UBR a investit 10 de milioane de euro într-o minifabrică de bere artizanală la Cluj-Napoca, numită Bârlog. Compania are acolo un pub şi un magazin de suveniruri. Momentan, produce patru variante de bere. Compania a fost preluată de grupul japonez Asahi care a achiziționat fostele active ale SABMiller (Africa de Sud) din Europa Centrală și de Est. UBR a închis fabrica de bere de la Cluj, cu concedierea a 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie producţiei. Berea Ursus se fabrică acum la Buzău. 

Comenteaza