Universitatea Tehnică își face institut de inteligență artificială de 16 milioane de euro

Universitatea Tehnică își face institut de inteligență artificială de 16 milioane de euro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va construi o clădire de 10.500 mp care va găzdui Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA), printr-un proiect de 80 de milioane de lei.

Instituția clujeană a demarat apelul de structuri de sprijinire a proiectelor de specializare inteligentă, în valoare de peste 80 de milioane de lei, accesat pentru crearea ICIA. Inițiativa urmărește strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică.

Ea are ca obiectiv adunarea resursei umane cu expertiză în noile tehnologii în jurul unui institut de dezvoltare și transfer tehnologic înzestrat cu infrastructură de cercetare de ultimă generație, care să asigure masa critică de competențe și rezultate relevante în inteligența artificială.

UTCN are în vedere edificarea unei noi clădiri, cu o suprafață desfășurată de 10.500 mp, care va găzdui mai multe centre și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra performante (sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare).

Acestea vor genera soluții noi, inovatoare în domenii de mare actualitate (securitate cibernetică, orașe inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome, sisteme inteligente, produse inovative în internetul lucrurilor).

“Rezultatele remarcabile obținute până în prezent de mai multe colective de cercetare din UTCN, certificate prin derularea și implementarea a 24 de proiecte europene de tip Horizon 2020, pe teme conexe domeniului de inteligență artificială, de 5 milioane de euro (locul doi pe țară după Universitatea Politehnica din București ca resurse atrase prin programe europene), certifică competențele și expertiza cercetătorilor în acest domeniu prioritar la nivel european și național.

În urma clasamentului internațional QS Stars rating Systems (Marea Britanie), una dintre cele mai prestigioase instituții de evaluare academică la nivel mondial, UTCN face parte din categoria universităților de excelență la nivel internațional (4 stele), având și domenii care în clasamentele corespunzătoare ocupă poziții extrem de onorante la nivel mondial, precum Calculatoare 451-500 mondial și locul 2 în România, Ingineria electrică și electronică și Ingineria mecanică 351-400 mondial și locul 2 în România.

Toate aceste rezultate reflectă o preocupare majoră a UTCN în a asigura resursa umană înalt calificată în aceste domenii prioritare pentru dezvoltarea României. ICIA va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel european și internațional, care vor aduce vizibilitate și prestigiu regiunii.

Crearea acestui institut va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței artificiale”, conform reprezentanților UTCN.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza