Ungurii încălzesc Ardealul

Ungurii încălzesc Ardealul
Grupul maghiar RFV, care a preluat sistemul centralizat de termoficare în municipiile Târgu-Mureş, Zalău şi Gheorgheni, a decis să îşi deschidă un sediu operaţional la Cluj-Napoca.
Concurenţă privată pentru termoficarea centralizată din Transilvania. Centrul de Dezvoltare Regională - Regionális Fejlesztési Vállalat (CDR-RFV), companie din Budapesta, a preluat de la autorităţile locale termoficarea în sistem centralizat în Zalău, Târgu-Mureş şi Gheorgheni şi îşi continuă expasiunea în Ardeal prin înfiinţarea unui sediu la Cluj-Napoca.

“Biroul nostru din Cluj este unul administrativ. Conducerea companiei nu a făcut publice informaţii despre preluarea sistemului de termoficare al municipiului Cluj-Napoca, dar aceasta nu înseamnă că planurile pentru România se opresc la cele trei oraşe unde au fost înfiinţate companiile RFV Mureş Energy - Târgu-Mureş, RFV Distriterm SRL - Zalău şi RFV CDR - Gheorgheni. În toate aceste localităţi am preluat şi personalul fostelor societăţi de termoficare”, ne-a declarat Gyopar Trella-Várhely, coordonator PR pe România al RFV. Aceasta este o companie specializată pe proiecte complexe de îmbunătăţire a eficienţei energetice, se bazează pe surse regenerabile şi realizează proiectele independent de tehnologie şi de furnizor, din surse financiare proprii.

“Societatea rezolvă pentru consiliile locale problemele legate de operarea sistemelor de termoficare cu grad înalt de uzură, în stare depreciată, prin modernizarea şi operarea acestora. Consiliile locale ale ţărilor din regiune sunt mai puţin finanţate decât cele din Ungaria, ceea ce permite efectuarea unor lucrări de modernizare şi reabilitare care nu necesită contribuţii financiare proprii”, precizează conducerea companiei. Din 2000, anul înfiinţării, RFV a realizat 94 de proiecte de energie termică şi de iluminat public. Compania încheie contracte de operare şi exploatare pe termen lung şi se angajează la rezolvarea problemelor de încălzire şi iluminat public pentru localităţi şi oraşe din ce în ce mai mari, atât în Ungaria, cât şi în străinătate, majoritatea clienţilor fiind consilii locale şi instituţii subordonate, instituţii de stat sau religioase, condominii şi societăţi comerciale.

RFV a câştigat licitaţiile organizate pentru modernizarea, operarea şi furnizarea de energie pentru sistemele de termoficare în municipiile Gheorgheni, Zalău şi Târgu-Mureş. Aceasta a informat că va investi 15 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare din Zalău, unde are drept de furnizare a energiei termice pentru 49 de ani, în schimbul unei taxe de concesiune de 15.000 euro/an. În reşedinţa de judeţ a judeţului Sălaj, RFV va prelua o reţea veche de 30 de ani, cu pierderi medii de 40%, a precizat compania. În Mureş, RFV are drept de concesiune pe 25 de ani, printr-un contract semnat pe 26 octombrie. Aici a preluat 15 centrale termice, din care va păstra doar şase, iar cele mai performante vor produce şi energie electrică, prin cogenerare. Ca materie primă alternativă de producere a energiei, ungurii au propus biomasa. Investiţia preconizată este de 24 de milioane de euro în cinci ani.

Cluj-Napoca este singurul oraş din judeţ unde mai funcţionează o societate locală de termoficare. Cele din municipiile Dej, Gherla, Turda şi Câmpia Turzii au fost desfiinţate. Cu toate că mai mulţi consilieri locali din Cluj-Napoca au solicitat, de-a lungul timpului, desfiinţarea sau privatizarea Regiei Autonome de Termoficare (RAT), acest lucru nu s-a întâmplat. “Nu ştim să se fi pus această problemă la Cluj. Oricum, o decizie în acest sens aparţine consiliului local”, susţine Emil Miron, director general al RAT. Acesta a subliniat că preţul gigacaloriei în municipiu a rămas de 165 de lei pentru iarna 2010-2011 şi că RAT face eforturi ca acesta să scadă în acest an. “Avem 11 centrale care vor intra în modernizare în 2011, iar ele vor ajunge la o eficienţă de 95%. De asemenea, la 14 centrale avem un program de încălzire prin panouri solare, care le vor asigura 20-25% din necesar”, a precizat Miron.

Miza la Cluj: 24 milioane de euro pe an

RAT deserveşte la Cluj-Napoca 1.665 de asociaţii de proprietari sau locatari, cu 46.200 de apartamente, respectiv 145.000 de clujeni. Regia dispune de 79 de centrale şi 37 de puncte termice. RAT a înregistrat în 2009 venituri de 104 milioane de lei (24 de milioane de euro la cursul actual) şi un profit net de 72.600 de lei.


Comenteaza