Undă verde pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti

Undă verde pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti
Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti face un pas mai departe. Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat începerea întocmirii Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

Avizul preliminar pentru întocmirea documentaţiei a fost emis de către CJ, a anunţat ieri preşedintele instituţiei, Alin Tişe. Documentul vine la mai bine de un an după ce CJ a emis certificatul de urbanism necesar investiţiei. Zona vizată, un teren în suprafaţă de 1,4 milioane mp, se află pe teritoriile administrative ale comunelor Căpuşu Mare, Râşca, Gilău şi Mărişel, în extravilanul localităţilor, unde urmează să fie construite o carieră de piatră, captări, aducţiuni, centrala propriu-zisă, un lac de acumulare şi o serie de construcţii amplasate suprateran şi subteran, în funcţie de soluţia constructivă adoptată.

Pe durata ridicării construcţiei ar urma să lucreze aici 5.000 de angajaţi. "Avem de-a face cu proiectul uneia dintre cele mai mari investiţii de care va beneficia judeţul nostru. Destinată să echilibreze sistemul energetic naţional, aceasta va crea oportunităţi şi va produce beneficii pentru întreaga zonă. Este o investiţie a Guvernului României, pe care o susţinem, care va genera locuri de muncă, dar va schimba şi aspectul unei părţi a zonei", a declarat Tişe. Potrivit ultimelor declaraţii ale reprezentanţilor companiei Deloitte, care conduce consorţiul ce se ocupă de proiect, lucrările ar trebui să înceapă cel mai târziu în 2012 şi au ca termen de finalizare anul 2020. Investiţiile sunt estimate la 1,2 miliarde de euro, capacitatea noii unităţi fiind de 1.000 MW.

 

 

Comenteaza