Un tractor românesc construit pentru pădurile din Occident

Un tractor românesc construit pentru pădurile din Occident
Centrul de cercetare şi dezvoltare al producătorului român de tractoare agricole şi forestiere IRUM SA Reghin a lansat, zilele acestea, un nou model de tractor forestier.

Noul utilaj, TAF 2012 G, fabricat la Reghin, este destinat pieţelor din Germania, Franţa, Austria, Elveţia şi Belgia, ne-au precizat reprezentanţii producătorului român. Tractorul este prevăzut cu un cleşte care, împreună cu suportul şi braţul pe care este fixat, are avantajul că poate ridica buştenii la o înălţime mai mare faţă de sol, permiţând o manevrabilitate superioară a utilajului cu încărcătură, în virajele strânse de pe drumurile forestiere.

"Utilajul a fost special conceput sa facă faţă specificului ţărilor amintite mai sus fiind echipat cu tehnologie de ultimă oră", se menţionează într-un comunicat al companiei deţinută de familia Oltean.

Fondată în 1953, IRUM este o companie specializată în construcţii de tractoare şi utilaje. Funcţionând iniţial ca şi companie de stat, IRUM devine o societate cu capital complet privat în anul 1999, cu firma Maviprod ca şi principal acţionar, dedicându-se de atunci în principal în menţinerea şi dezvoltarea de produse româneşti. Astăzi, după 60 de ani, IRUM are peste 400 de angajaţi, iar fabrica din Reghin se întinde pe o suprafaţă de 175.000 metri pătraţi.

La Reghin, IRUM produce, pe lângă TAF-uri, şi tractoare şi utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere. În 2015, peste 15% din producţia de utilaje de la Reghin a fost exportată.

În grupul Maviprod îşi desfăşoară activitatea peste 400 de angajaţi, iar anual IRUM produce în jur de 500 de tractoare agricole. „Deţinem în România o cotă de piaţă de 15% pe zona respectivă, iar o parte din produsele noastre pleacă în afara ţării", spunea Mircea Oltean, într-im interviu acordat pentru Capital. În ultimii ani, la Reghin s-a reuşit performanţa fabricării unui tractor 100% românesc. „Am reuşit să vindem deja 3 unităţi în Spania, Franţa şi Germania şi acum avem comenzi pentru încă 2 unităţi", mai spunea antreprenorul în septembrie 2015.

Cea mai importantă realizare IRUM Reghin în anul 2015 o reprezintă inaugurarea centrului de cercetare şi dezvoltare, o investiţie de peste 12 milioane de lei, prin care s-au creat noi locuri de muncă pentru specialişti. Mai mult, IRUM a înregistrat deja la OSIM patru cereri de brevete şi invenţii, ceea ce arată că industria românească de profil poate avea un viitor frumos.

 

Etichete
Comenteaza