Uleiul uzat preluat de la populaţie se transformă în motorină

Uleiul uzat preluat de la populaţie se transformă în motorină
Reţeaua de benzinării MOL a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică.

Odată ajuns în sistemul de canalizare, uleiul uzat constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţi provoacă obturări ale conductelor, iar dacă este aruncat împreună cu gunoiul menajer, apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile. Când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. O picătură de ulei alimentar uzat poate polua 1.000 l de litri de apă naturală.

“Colectarea şi reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat în biocombustibil reduce atât emisiile de dioxid de carbon, cât şi poluarea apelor, în cazul în care aceste substanţe ar ajunge în mod necontrolat în mediul înconjurător. Prin acest program lărgim aria deşeurilor care trebuie să fie colectate separat şi propunem publicului larg o modalitate corespunzătoare de reciclare a uleiului alimentar uzat. În funcţie de rezultate, programul ar putea fi extins în toate benzinăriile din ţară”, susţine Kinga Daradics, director general al MOL România.
 
“Anual, în România se consumă de către populaţie 260.000 de tone de ulei alimentar, 13 l de ulei de persoană. De cele mai multe ori, problema gestionării uleiului prăjit, rezultat pe parcursul utilizării, este rezolvată doar în cazul restaurantelor, unde transportul şi prelucrarea deşeurilor se desfăşoară într-un mod organizat, stabilit prin lege. Colectarea uleiului alimentar uzat de la populaţie se realizează doar într-un procent foarte mic”, a declarat László Potozky, preşedintele Fundaţiei pentru Parteneriat.

Uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia respectivă. Compania Biofilter România asigură transportul şi predarea cantităţii colectate la un operator autorizat. Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităţilor, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producţie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil, componentă pentru motorină.

Programul va fi implementat în 30 de benzinării MOL din Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Odorheiu-Secuiesc. În oraşele selectate, MOL va amplasa recipiente special concepute. Grupul desfăşoară operaţiuni în 40 de ţări şi are 32.000 de angajaţi. Acesta controlează cinci rafinării, două unităţi petrochimice şi deţine 1.600 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Comenteaza