UE vrea să dea bani prin POR, românii nu-i vor: în cel mai bun caz, o treime din bani ajung în ţară în 2012

UE vrea să dea bani prin POR, românii nu-i vor: în cel mai bun caz, o treime din bani ajung în ţară în 2012
În cel mai bun caz, atragerea banilor europeni prin Programul Operaţional Regional (POR) ar putea ajunge la puţin peste 30 de procente din disponibil în acest an, conform celor mai optimiste previziuni, spune noul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Marcel Boloş.

"Am făcut o analiză asupra a ceea ce se poate realiza, realist, până la sfârşitul anului. Am ajuns la un procent oarecum îndrăzneţ, de 32%, ţintă naţională de absorbţie pentru POR", a spus Boloş astăzi la Cluj. El spune că, dacă toate măsurile pe care le propune vor fi implementate, în România ar putea fi atrase, până la sfârşitul anului, 788 milioane euro.

Suma decontată de UE până acum, în acest an, ajunge la 522 milioane de euro. "Un pic încercăm să stimulăm gradul de absorbţie, să ajungem la 1,2 milioane de euro până la sfârşitul anului", spune el. "Vrem să reducem birocraţia, ceea ce presupune ca pe viitor, în următoarele 2-3 luni, să finalizăm pachetul de măsuri, ca să ţintim beneficiarul. Până acum discutam de absorbţie şi reglemnetam problemele din punct de vedere instituţional, dar trebuie să ne schimbăm direcţia, să trecem în zona beneficiarilor", a spus Boloş la Cluj.

Procentul de 32% nu e unul mic, crede directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Claudiu Coşier. "Suntem grafic, aşa cum a fost el stabilit. Nu există risc de dezangajare în acest an iar ţinta pentru 2012 urma să micşoreze la zero riscul de dezangajare pentru 2013. 32% nu e un procent mic", a spus el. Riscul de dezangajare se referă la sumele alocate dar necontractate, care, dacă nu sunt cheltuite pe proiecte, ar urma să fie retrase şi distribuite către alte măsuri.

În întreaga ţară sunt implementate prin POR un număr de 97 de proiecte în acest an.

Cele şapte oraşe desemnate ca poli de creştere, între care şi Cluj-Napoca, au depus un număr de 149 de proiecte, dar numai 57 dintre acestea sunt contractate. Bugetul doar pentru aceste şapte oraşe e generos - 651 milioane de euro. Restul sunt în divese stadii de evaluare sau precontractare. Până la sfârşitul anului ar urma să fie contractate toate proiectele, adaugă Boloş.

Comenteaza