Turnul din Mănăştur reînvie în 2013

Turnul din Mănăştur reînvie în 2013
Beneficiarii proiectului sunt decişi să dea drumul şantierului în primăvară. Protestele vecinilor privind construcţia-mamut nu au reuşit decât să întârzie planurile dezvoltatorilor.

Reprezentanţii Imperial Development Cluj (IDC), societatea prin care este gestionat proiectul clădirii de 25 de etaje din zona Nodului N din Mănăştur, vor să dea drumul lucrărilor în 2013, în condiţiile în care instituţiile abilitate au încheiat controalele fără să impună modificări.

„Au fost tot felul de controale ce au avut loc în toamnă, de la cei de la Prefectură, de la Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii. Nu ni s-au pus niciun fel de interdicţii, aşa că urmează ca în primăvară să începem lucrările", a declarat Radu Vlas, proprietar al terenului din cartierul Mănăştur pentru care a fost desenat imobilul. "Suntem în 2012, tehnica a avansat, nu se pune problema să fie afectate construcţiile din zonă. Oamenii trebuie să înţeleagă că trăim într-un oraş care trebuie să se dezvolte. Un an am fost întârziaţi, dar mergem mai departe cu proiectul", a menţionat Vlas. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că deocamdată acţiunile din şantier respectă autorizaţia de construire.

Peste 100 de clujeni din cartierul Mănăştur au protestat la finalul lunii iulie la intrarea pe şantierul demarcat al viitorului bloc de 25 de etaje, ce urmează să fie construit în zona nodului N din cartier. Cetăţenii s-au mobilizat însă abia după ce primăria eliberase deja autorizaţia de construire. Oamenii au fost nemulţumiţi că viitoarea construcţie va afecta fundaţia blocurilor din zonă şi vor pune în pericol siguranţa locuitorilor. Mai mult, aceştia spuneau că este vorba despre o autorizaţie de construire eliberată ilegal, având în vedere că nu se respectă distanţele faţă de vecinătăţi. Cel mai apropiat bloc se află la 22 m de viitorul turn, în condiţiile în care imobilul va avea 81 m înălţime şi ar trebui construit la cel puţin 40 m de clădirile vecine. Cetăţenii din zonă au înaintat chiar memorii către primărie, prin care cer anularea autorizaţiei de construcţie. "Autorizaţia e valabilă şi deocamdată aceasta e respectată", a fost poziţia primăriei, menţinută în continuare.

Proiectul a fost reluat după ce anul trecut s-a schimbat proprietarul terenului unde a fost proiectat blocul cu funcţiuni mixte: apartamente, birouri, spaţii comerciale, apartamente în regim hotelier. Clădirea ar urma să aibă două niveluri de subsol, trei de demisol, parter şi 25 de etaje, investiţia a fost estimată la 10 milioane de euro, iar terenul deţinut de IDC în zona nodului N. Iniţiativa, lansată în 2007 de IDC, a revenit în atenţie la ultima şedinţă din anul trecut a Consiliului Local, când primarul interimar de la vremea respectivă, Radu Moisin, a adus proiectul în faţa consilierilor.


El nu a dorit să îşi asume semnarea autorizaţiei de construire pentru o clădire care ar fi "o ruşine" pentru zona de intrare în oraş. Blocul a revenit pe piaţă după ce în vara lui 2011 şi-a schimbat proprietarul. Clădirea a fost desenată pentru un teren de 2.773 mp deţinut de IDC. Firma este controlată acum de Vlas. La câteva luni după ce proiectul turnului a revenit în actualitate cu solicitarea de avize, IDC a primit autorizaţia de construire pentru imobilul multifuncţional de pe Calea Floreşti nr. 139.

Etichete
Comenteaza