Turismul de agrement se mută în afara Clujului

Turismul de agrement se mută în afara Clujului
Directorul hotelului Premier anunţă o altă investiţie, de 2 milioane de euro, în Feleacu, iar la Gilău se face o pensiune de tranzit în apropierea autostrăzii.

Localităţile din apropiere de Cluj-Napoca atrag investiţii în unităţi de cazare pe segmentul turism de tranzit sau organizare de evenimente, în vreme ce 90% din piaţa municipiului este alimentată de turismul de afaceri.

 

Directorul general al hotelului Premier din Cluj-Napoca, Flaviu Popa, a anunţat o nouă unitate turistică, ridicată în comuna Feleacu. Achiziţia clădirii şi dotările necesare unităţii de cazare au costat 2 milioane de euro, estimează Popa.

 

“Hotelul era construit la roşu, eu l-am finalizat. Lucrările şi amenajările sunt finalizate în proporţie de 90%, lângă hotel am făcut şi o sală de evenimente”, a detaliat Popa. Unitatea va dispune de 24 de camere, iar în viitor ar putea fi amenajate şi spaţii de agrement: terenuri de fotbal şi baschet şi o piscină, susţine proprietarul.

 

“Este o zonă superbă şi ne-am gândit în primul rând la clujeni ca public-ţintă: să iasă în weekend cei care nu au bani de deplasări prea departe. Aici e şi pădurea, se pot plimba, pot sta la o terasă, vrem să facem şi piscină”, a mai spus Popa. Hotelul Premier, cotat la patru stele, este situat în cartierul Grigorescu şi are 60 de camere, dispunând de 100 de locuri de cazare.

 

La Gilău, în zona nodului de autostradă, se va realiza o pensiune de tranzit, cu o capacitate de 15 camere. Jumătate din suma necesară construirii unităţii va veni din fonduri structurale, iar beneficiarul este Dan Sfârlea, fiul primarului din Gilău, Dumitru Sfârlea.

 

“Proiectul a fost declarat eligibil, aşa că va primi 200.000 de euro din fonduri structurale. Cu restul de bani vom ajuta şi noi, familia. Acum urmează să se semneze contractul, apoi urmează procedura de achiziţii de servicii. Cam un an durează procedurile şi următorii doi sunt alocaţi realizării lucrării”, a menţionat Dumitru Sfârlea.

 

 “Avem peste 20 de unităţi cu specific turistic, pensiuni, motelul, restaurante, se organizează şi evenimente, nunţi. La motel nu mai găseşti loc în unele weekenduri, vin şi grupuri, mai ales la final de săptămână e lume multă”, spune primarul. Noua pensiune va fi situată în apropierea tronsonului de autostradă, aşa că va viza în special turismul de tranzit, dar va dispune şi de spaţii de agrement şi terenuri de sport.

 

Turişti în scădere

 

Gradul de ocupare a unităţilor turistice din judeţ este în continuă scădere, potrivit datelor Direcţiei Regionale de Statistică. în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2010, unităţile de turism în funcţiune cu minimum 10 locuri-pat au oferit turiştilor 2.990 de camere cu 6.614 locuri.

 

Au fost cazaţi 57.440 de turişti, din care 11.202 străini (reprezentând 19,5% din total). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, numărul turiştilor străini a scăzut cu 8,8%. Cei mai mulţi turişti străini provin din Ungaria (2.584), Italia (1.940), Germania (1.204), Franţa (672), Regatul Unit (502). Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în aprilie 2010 a fost de 14,8%, cu 4,5% mai mic faţă de aprilie 2009.

 


Comenteaza