Turda își preia vechile cinematografe, dar nu le poate moderniza

Turda își preia vechile cinematografe, dar nu le poate moderniza

Deși clădirile fostelor cinematografe din Turda vor reintra în patrimoniul municipiului, acestea nu vor putea fi folosite de către administrația locală pentru că regia care trebuie să-și dea acordul a intrat în insolvență.

Cinematografele din municipiul au aparținut Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF), ajungând în timp într-o stare avansată de degradare. Clădirile însă nu pot fi folosite și modernizate de către administrația locală. Deși în baza legii nr. 303/2008 acestea au trecut în proprietatea unităților administrativ teritoriale (UAT), există o condiție să se încheie un acord: un protocol de predare-primire între Turda și RADEF.

"De patru ani de zile reprezentanții primăriei discută permanent și merg lunar la București pentru a se finaliza aceste proceduri. RADEF însă a intrat în insolvență, acest lucru îngreunând acest proces, existând o comisie care stabilește cum și unde vor fi repartizate bunurile regiei.

S-au făcut adrese la Ministerul Culturii pentru urgentarea acestor demersuri, iar administratorul special al RADEF a cerut lichidatorului societății să convoace adunarea creditorilor pentru a se pronunța cu privire la transferul efectiv al proprietății către UAT Turda.

Atât timp cât noi nu avem aceste acte nu se poate realiza intabularea și nu se pot executa lucrări, deoarece proprietățile nu se află în posesia municipiului Turda și nu există cadru legal pentru a fi demarate lucrări de reabilitare.

Așteptăm hotărârea adunării creditorilor și a judecătorului sindic sa decidă asupra acestor imobile care au rămas încă în administrarea RADEF. Sperăm că vom obține curând toate actele necesare pentru ca Turda să poată moderniza aceste clădiri și să le folosească într-un mod productiv", a motivat primarul Cristian Matei.

Municipiul Turda va deveni proprietar pe două dintre clădirile cinematografelor din oraș pe care vrea să le modernizeze. Prima dintre acestea este Tineretului, deja intabulată.

“După ani de zile în care am făcut tot posibilul pentru a intra în posesia clădirilor fostelor cinematografe am reușit să obținem extrasul de carte funciară pentru clădirea Cinematografului Tineretului. În perioada imediat următoare se vor realiza toți pașii necesari pentru demararea lucrărilor de reabilitare.

Printr-un efort asumat al administrației s-a reușit într-un final intabularea edificiului, urmând ca în viitorul apropiat să se procedeze și la intrarea în posesia municipiului a Cinematografului FoX, din zona centrală a orașului, astfel încât să putem demara și aici lucrări de reabilitare” au precizat reprezentanții municipalității.

Comenteaza