Trenuri germane pe şinele Transilvaniei
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:06
- Economie
- Ascultă știrea

Grupul Transferoviar (TFG) a anunţat achiziţia
a 12 automotoare din
TFG a comunicat
achiziţia a 12 automotoare din Germania, care vor fi reconstruite şi
modernizate în atelierele Remarul 16 Februarie din
“Obiectivul nostru este acela de a ne dezvolta pe partea transportului de călători. Am intrat de la 1 martie pe acest segment, iar intenţia noastră este să achiziţionăm cât mai multe automotoare, să oferim confort şi servicii pentru călători. Din experienţa acumulată în transportul feroviar de marfă avem convingerea că există un potenţial foarte mare şi pe această piaţă”, mai spune Mădărăşan. “Scopul nostru este de a asigura confortul călătorilor şi acela de a ridica transportul feroviar din România la standarde europene”, subliniază Călin Mitică, acţionar principal al societăţii, care deţine 98% din capitalul TFG.
Primul automotor, care a ieşit deja din atelierele Remarul 16 Februarie, va fi pus în circulaţie în două săptămâni, pe ruta Cluj - Oradea – Băile Felix. Noile trenuri vor funcţiona pe cele două rute acoperite acum de Transferoviar Grup (TFG), Oradea – Băile Felix şi Buzău – Berca – Nehoiaşu, iar după obţinerea acreditărilor vor deservi mai multe trasee.
Intenţia conducerii TGF este de a reintroduce mai multe curse regionale la care CFR Călători a renunţat sau pe rute cu legături insuficiente precum Cluj – Oradea – Băile Felix, Bistriţa – Beclean, Buzău – Ploieşti. “Trenul Cluj-Băile Felix va fi funcţional din august dacă primim autorizaţiile în timp util. Ne gândim chiar la un tren pentru studenţi pe ruta Cluj-Napoca – Târgu-Mureş, prin Războieni, unde legăturile sunt foarte proaste şi majoritatea călătorilor se înghesuie în autobuze”, adaugă Mădărăşan.
Conducerea TFG are
în vedere dezvoltarea unor relaţii pe rute externe, una dintre variante fiind
în prezent, TFG realizează transportul de persoane cu trenuri închiriate. în prima lună de funcţionare compania a transportat 30.000 de călători. “Acest număr va creşte substanţial pe măsură ce se vor mări rutele acoperite. Din rulajul anual de 20 de milioane de euro, transportul de persoane are acum o cotă nesemnificativă, dar, cu timpul, se va dezvolta foarte mult”, crede Kinga Mădărăşan.
TFG s-a înfiinţat în 2003 şi are ca obiect principal de activitate efectuarea operaţiilor de transport de marfă şi manevră feroviară prin punctele de lucru din Cluj-Napoca şi Ploieşti. Transferoviar manevrează, cu ajutorul Remarul 16 şi CUG SA, 2.500 de vagoane pe lună. Aceasta transportă lunar marfă de 120.000 t, din care 5.000 de t prin casa de expediţii. TFG deţine 32,9% din Remarul, profilată pe repararea materialului rulant de cale ferată.
Mulţi la marfă, puţini la călători
Concurenţa în transportul feroviar de persoane este scăzută în România. Dacă la transportul de marfă există 26 de societăţi importante, în cel de călători sunt doar cinci mari transportatori privaţi.
Regiotrans acoperă 3.000 de km şi operează pe
35 de rute, iar Regional SRL deţine autorizaţie pentru cinci rute pe raza
Regionalei CFR Cluj, respectiv 402 km. TFG operează pe 126 km, cu două rute în
Regionalele Cluj-Napoca şi