Update Trei rețele cu hipermarketuri în Cluj, amendate cu zeci de milioane. S-au înțeles între ele la prețurile de raft

Trei rețele cu hipermarketuri în Cluj, amendate cu zeci de milioane. S-au înțeles  între ele la prețurile de raft

Consiliul Concurenței din România (CCR) a sancționat şapte companii active pe piața comercializării produselor alimentare (trei retaileri și patru furnizori) cu amenzi de 87 de milioane de lei. Trei dintre acestea au magazine la Cluj: Auchan, Carrefour și Cora.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind fixarea prețurilor între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016. În urma investigației a fost sancționată atât încălcarea regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.

CCR a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailerul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

Companii sancționate
 
Auchan România                          36.563.004 lei
Carrefour România                       26.995.645 lei
Romania Hypermarche (Cora)    12.410.834 lei
Quadrant-Amroq Beverages       5.984.053 lei
Star Foods                                      3.930.920 lei
Strauss România                           1.785.767 lei
Nelson Prod                                   43.113 lei

Sursa: CCR

Carrefour a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii. Amenzile aplicate de CCR se virează integral către bugetul de stat. Companiile sancționate pot ataca decizia la Curtea de Apel București, în termen de 30 de zile de la publicare.

Aceasta este a doua investigație derulată de CCR finalizată cu sancțiuni, pe piața comercializării de produse alimentare. În 2015, CCR a sancționat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora cu amenzi de 35 milioane de euro pentru fixarea prețurilor, în perioada 2005-2009.

Amenzile au fost încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Unele companii sancţionate au contestat sancţiunile, procesele aflându-se pe rolul instanţelor.

CCR încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală.

Atacă decizia în instanță

Cora respinge acuzaţiile CCR, rezervându-şi dreptul de a contesta decizia autorităţii în instanţă. ”Am luat la cunoştinţă de decizia anunţată de CCR privind sancţionarea companiei cu suma de 12.410.834 lei. Cora aşteaptă motivarea deciziei pentru a analiza argumentele şi îşi rezervă dreptul de a contesta decizia în instanţă. La dosarul de investigaţie nu există nicio dovadă din care să reiasă că societatea noastră ar fi săvârşit fapta anticoncurenţială pretinsă de CCR. După cum rezultă din toate documentele furnizate autorităţii de concurenţă, Cora a stabilit întotdeauna independent preţurile de revânzare, iar clienţii Cora au beneficiat de preţuri reduse, niciun consumator fiind prejudiciat”.

Comenteaza