Toți benzinarii au scăzut prețurile, dar le-au urcat ulterior

Toți benzinarii au scăzut prețurile, dar le-au urcat ulterior

Reducerea accizelor cu 32 bani/litru, aplicată de la 1 ianuarie pentru benzină și motorină, s-a transmis integral în prețul carburanților la pompă, susține Consiliului Concurenței din România (CCR), în urma monitorizării realizate prin intermediul platformei „Monitorul prețurilor”.

Autoritatea de concurență a constatat că prețurile carburanților s-au menținut relativ constante la sfârșitul anului trecut, în perioada de la anunțul privind reducerea accizelor și până la implementarea măsurii, neînregistrându-se o tendință de majorare a acestora.

Toate cele șase mari companii distribuitoare de carburanți la nivel național au redus prețurile cu cel puțin 32 bani/litru, chiar dacă unele dintre ele au modificat prețurile în două etape sau cu o ușoară întârziere. Din datele existente pe platformă, reiese că OMV, Petrom, Rompetrol și Lukoil au scăzut prețurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, pentru benzină și motorină.

MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzină, doar 36% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani/litru, restul aplicând reduceri între 34-42 bani/litru.

Pentru motorină numai 43% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani, restul aplicând reduceri între 34-40 bani/litru. În rețeaua Gazprom, prețurile carburanților au fost diminuate în două etape: 22 bani/litru în 31 decembrie și 10 bani/litru în 1 ianuarie 2020.

SOCAR a transferat integral scăderea accizei în prețuri, dar cu o ușoară întârziere, modificările fiind aplicate în 3 ianuarie. În 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut prețurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creșterii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din perioada anterioară, conform CCR.

„Utilizând aplicația am reușit să urmărim evoluţia pieţei și, așa cum neam așteptat, reducerea accizei s-a resimțit integral în preţul la pompă. Vom continua monitorizarea acestei pieţe și a comportamentului companiilor, mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele CCR.

În 2019, CCR a lansat platforma on-line prin intermediul căreia consumatorii au posibilitatea să afle preţurile practicate de către principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto.

Comenteaza