Topul județelor cu cele mai mari salarii în 2022. Clujul nu e printre ele

Topul județelor cu cele mai mari salarii în 2022. Clujul nu e printre ele

Clasamentul judeţelor cu cele mai mari creşteri salariale în 2022 este condus de Gorj, Brăila şi Covasna, potrivit INS.

Astfel, cea mai mare creştere a salariului mediu net a fost înregistrată de judeţul Gorj, de 24% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, de la 3.400 de lei la 4.230 de lei. În Brăila, salariul mediu al angajaţilor a crescut cu 21% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, până la puţin peste 3.500 de lei, iar în Covasna salariile au crescut cu 19%, până la aproape 3.700 de lei net.

Cu toate acestea, salariile din aceste judeţe nu au ajuns la valoarea salariului mediu net pe economie, care a ajuns la aproape 4.400 de lei net la finalul anului 2022. De altfel, doar cinci judeţe au reuşit să depăşească salariul mediu net pe economie în decembrie 2022, respectiv Sibiu, Ilfov, Timiş, Cluj şi municipiul Bucureşti.

La polul opus au fost judeţele Hunedoara, cu o creştere de 5%, Botoşani, tot cu 5%, şi Tulcea, cu 6%. „Harta creşterilor salariale se suprapune pe harta investiţiilor şi a zonelor cu dezvoltare accelerată.

Vorbim de marile centre urbane şi zonele lor limitrofe : Bucureşti-Ilfov şi Cluj, cot la cot, cu o explozie economică uneori greu de gestionat din perspectivă salarială, apoi Timişoara şi Iaşi, Braşov, Sibiu, Oradea.

Dincolo de aceste zone, există în continuare o piaţă a muncii tensionată, dar investitorii sunt mai puţini şi concurenţa nu-i aşa acerbă”, spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane BPI România, potrivit observatornews.ro.

   
 
 
 
 
 
 

Comenteaza