Tetarom a părăsit clusterul IT

Tetarom a părăsit clusterul IT
A fost realizat un cod etic şi s-au înfiinţat comisii, iar acum se pregăteşte o viitoare fundaţie. Din asociere a ieşit administratorul parcurilor industriale ale judeţului.

 

Clusterul Cluj IT, înfiinţat în toamna anului trecut, a primit noi membri, dar a şi pierdut dintre partenerii oficiali. Tetarom, compania care administrează parcurile industriale ale judeţului, a plecat, au anunţat reprezentanţii clusterului.

Chiar în aceste condiţii, oficialii clusterului susţin că este un proiect care funcţionează şi se dezvoltă. „Despre Cluj Innovation City - CIC (proiectul miniorăşelului lansat de cluster, n. red.) se discută ca despre un proiect strategic. Asta dovedeşte că există colaborare şi că parteneriatul public-privat e unul care chiar funcţionează. Există un cod etic, funcţionează comisii, există una de brand, una de e-health", a menţionat Ioana Şuta, una dintre persoanele implicate în cluster.Totuşi, proiectul orăşelului inovării nu are încă un teren oficial desemnat şi nici surse pentru finanţare făcute publice.

Acesta ar avea nevoie de câteva sute de hectare, iar zona vehiculată ca viitoare gazdă este Lombul. "Există commitmentul primăriei de a aloca 200 ha în zona Dealului Lomb", a menţionat Stelian Brad, prorector al Universităţii Tehnice, partener în proiect. Deocamdată nu există însă niciun act oficial în acest sens. În prima jumătate a anului viitor ar trebui să fie finalizat studiul de fezabilitate, spun reprezentanţii Cluj IT, iar potenţialele surse de finanţare sunt diverse, de la fonduri europene la parteneri din mediul public sau privat.

Master-planul realizat pentru CIC prevede mai multe zone de activitate: ancora dezvoltării este informatica, dar se doreşte prezenţa altor domenii conexe, proiectul are o componentă de cercetare aplicată şi alta de „lifestyle". În plan, orăşelul inovării se împarte în mai multe arii rezidenţiale, IT City, Bio City, Energy City (cu spaţii dedicate cercetării, alături de universităţi, pe teme legate de energia regenerabilă). Mai apar zona medicală, un cartier pentru activităţile de educaţie, un muzeu al ştiinţei şi birouri, o zonă de comerţ şi agrement şi alta de industrii creative.

Se lucrează în această perioadă la viitoarea fundaţie care va coordona materializarea proiectului, anunţată de oficialii clusterului încă din toamnă. În acest sens, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de luni se află un proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator, la constituirea Fundaţiei Cluj Innovation City, aprobarea actului constitutiv şi a Statutului acestei fundaţii.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 27 de companii de IT, Universitatea Tehnică, Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, şapte instituţii publice şi organizaţii catalizator. Priorităţile clusterului sunt reprezentate de extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi; realizarea CIC prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergurǎ.

Tetarom, unul dintre partenerii iniţiali din Cluj IT Cluster, este implicat într-un alt proiect de minioraş. În noiembrie, Clujul a primit oficial titlul pentru un viitor parc ştiinţific şi tehnologic, Tetapolis. În proiect au fost cooptate universităţile de stat din Cluj. Cel mai probabil, va fi găzduit pe un teren din vecinătatea parcului industrial Tetarom I, de pe Tăietura Turcului, după cum anunţau reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ). Proiectul a fost demarat la iniţiativa Tetarom, societate controlată de CJ, care administrează cele trei parcuri industriale ale judeţului.

Comenteaza