Terapia II va costa 50 de milioane de dolari

Terapia II va costa 50 de milioane de dolari
Producătorul farmaceutic cu acţionariat indian şi japonez va inaugura în 2014 a doua sa unitate la Cluj, care va fabrica antibiotice, medicamente cardiovasculare, dar şi produse naturiste.
A doua fabrică va apărea pe platforma Terapia, printr-o investiţie de 50 de milioane de dolari, a informat ieri conducerea societăţii clujene. Aceasta va produce în special medicamente cardiovasculare şi antibiotice şi va presupune efectuarea a 300 de noi angajări.

“Din 2013 vrem să începem lucrările la al doilea site de producţie, cu medicamente destinate exportului în Comunitatea Europeană şi Orientul Mijlociu. Unitatea va începe să producă din 2014. Avem 16 hectare, dintre care nouă le folosim, iar restul de teren, pe care era partea de sinteză, l-am decontaminat, printr-o investiţie de 3 milioane de dolari, şi este de vânzare. Până acum am investit 50 de milioane de dolari în modernizare, retehnologizare şi site-ul de studii clinice”, a menţionat Dragoş Damian, director al Terapia Ranbaxy. “Acum avem o capacitate de 2 miliarde de cutii de medicamente, însă vom ajunge la 3 miliarde, iar actualul site de producţie va fi depăşit. Producţia va fi transferată din India, iar utilajele vor fi aduse în primul rând din Germania şi Italia. Deja în acest an am transferat 10 produse din India”, a adăugat Damian.

Noua unitate va însemna 300 de oameni în plus faţă de efectivul actual, iar societatea va ajunge la 1.100 de salariaţi. La Cluj se vor fabrica de anul viitor şi produse din preparate indiene tradiţionale ayurveda şi japoneze, fără prescripţie medicală, folosite împotriva răcelii, gripei şi tulburărilor gastrointestinale. Terapia va lărgi în 2011 gama Faringosept, cel mai vândut medicament la export, cu produse împotriva tusei. Societatea a introdus în ultimii ani 80 de medicamente noi; în schimb, a retras din fabricaţie 30, în special din cauză că preţul de comercializare aprobat în România era sub cel de producţie sau au apărut produse mai bune. La nivel naţional au dispărut 1.500 de medicamente, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România (APMR).

“În ţara noastră banii din vânzarea medicamentelor se recuperează în 300 de zile, spre deosebire de state ca Rusia sau Ucraina, unde banii ni se dau cash în maximum 60 de zile. Acolo, piaţa farmaceutică nu a fost distrusă de sistemul de asigurări de sănătate. În aceste condiţii, e logic ca farmaciştii români să ezite să prescrie medicamente ieftine, echivalente cu cele aduse din străinătate”, consideră Dragoş Damian, care este şi preşedinte al APMR. Conducerea Terapia estimează pentru 2011 o cifră de afaceri de 400 de milioane de lei, în creştere cu 15% faţă de acest an. Acţionarul majoritar al societăţii este Ranbaxy, companie indiană controlată de grupul japonez Daiichi Sankyo, cu o cifră de afaceri anuală de 12 miliarde de dolari.

Locul 7 în România

Elveţienii de la Hoffmann la Roche deţineau primul loc în topul pe România al jucătorilor din industria medicamentelor, cu vânzări de 38,6 milioane de euro în primul trimestru, conform companiei de analiză de piaţă Cegedim. Aceştia erau urmaţi de GlaxoSmithKline, Sanofi Aventis, Novartis, Servier şi Pfizer. Terapia Ranbaxy ocupa poziţia a şaptea, cu19,8 milioane de euro, pe următoarele fiind Zentiva, Astrazeneca şi Antibiotice Iaşi.


Comenteaza