Telekom își face un centru de date pe trei niveluri la Cluj

Telekom își face un centru de date pe trei niveluri la Cluj

Compania Telekom România va inaugura, saptămâna viitoare, un centru de date în Cluj-Napoca, proiectul fiind anunțat în 2019, pe fondul dezvoltării accelerate în tehnologia informației a orașului.

Acesta va avea trei niveluri și subsol și poate găzdui 300 de rack-uri de servere, a precizat conducerea companiei, conform Profit. “Ideea construirii unui centru de date în Cluj-Napoca a pornit de la dezvoltarea accelerată a acestui oraș, care a devenit al doilea pol IT la nivel național, precum și al dezvoltării accelerate în zona automotive, producție și banking.

Am constatat o cerere puternică de a găzdui date la o viteză din ce în ce mai mare. Potențialul de creștere al pieței este de două cifre, 16% anual în următorii patru ani, și în condițiile astea se impunea dezvoltarea unui centru de date în Cluj”, spunea Vasile Voicu, B2B Product Management Manager al Telekom România, la evenimentul Datacenter Forum.

Grupul Telekom România a inaugurat primul centru de date în 2006, în București, urmat în scurt timp de alte două în Brașov. Noul centru de date, proiect realizat de Tema Energy (antreprenor general), este amplasat într-un fost centru de telecomunicații, conectat la două surse separate de energie electrică, cu o putere de 600 Kw, suplimentată ulterior la 1.000 Kw, și rețeaua de fibră optică a Telekom România.

“Faptul că noi am dezvoltat noul centru de date într-o clădire existentă ne-a redus semnificativ costurile. Să construiești acum un centru de date la o putere de 1 MW te costă între 5 și 7 milioane de dolari”, afirma Voicu. Telekom România este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote. Brandul aparține Deutsche Telekom.

Comenteaza