Taxarea parcării în Iulius Mall face valuri la Cluj. Clienții, despre noul regulament

Taxarea parcării în Iulius Mall face valuri la Cluj. Clienții, despre noul regulament
Mulți șoferi se tem de viitoare blocaje la intrările în complex | Foto: IMC
Taxarea parcării în Iulius Mall face valuri la Cluj. Clienții,  despre noul regulament
Taxarea parcării în Iulius Mall face valuri la Cluj. Clienții, despre noul regulament

Clienții Iulius Mall Cluj (IMC) s-au grupat în trei tabere după ce s-a anunțat instituirea taxării: împotrivă - spun că se vor crea blocaje și scăderi de încasări; de acord cu noul regulament, fiind în ton cu alte complexuri comerciale; cu propuneri de îmbunătățire a accesului la parcare.

Conducătorii auto care merg la film la IMC vor avea două ore netaxate în plus la parcare, față de prima oră fără plată la accesul general în complex. Pentru hipermarketul Auchan sau spălătoria Car Wash se mai aplică o oră netaxată. Șoferii mașinilor electrice vor avea 12 ore fără plată, iar persoanele cu dizabilități vor putea parca gratuit. Facilitățile la parcare se cumulează.

IMC a dat publicității regulamentul de parcare în zona complexului comercial din Gheorgheni. Pentru obținerea gratuităților menționate, clienții trebuie să se prezinte la Info Point Iulius Mall (Cinema City, Car Wash, persoanele cu dizabilități), centrul Info Parking (mașinile electrice), serviciul clienți Auchan (hipermarket).

Șoferul beneficiază de aceste gratuități doar dacă își lasă mașina peste cinci minute în parcare, după ce a trecut de barieră. După ce se termină gratuitățile, șoferul este taxat cu 3 lei/oră ziua și cu 1 leu/oră noaptea, timpul maxim de staționare fiind de 23 de ore. Parcarea cu plată va funcționa non-stop, iar tariful afișat va fi rotunjit la  oră, nefiind fracționabil.

Roți blocate, mașini mutate, șoferi amendați

Accesul va fi automatizat și securizat, existând monitorizare video. Numărul locurilor de parcare disponibil va fi afișat la intrare, alături de un sistem de semnalizare a locurilor de parcare disponibile pentru partea de demisol. Intrarea se face cu tichet de la barieră, iar ieșirea după achitarea sau validarea tichetului, la automatele de plată interioare.

Viteza maximă admisă va fi de 5 km/h, înălțimea maximă de 1,90-2,10 m, în funcție de zona de parcare, pe terasă fiind interzise mașinile de peste 3,5 tone. Dacă autovehiculul nu se conformează regulamentului, va fi blocat sau mutat, iar conducătorul auto, amendat cu 100 de lei, conform administrației IMC.

Parcarea IMC este compusă din două zone acoperite și cinci în exterior. Cele acoperite sunt Demisol - intrare de pe străzile A. Vaida-Voevod, Între Lacuri; Internivel - intrare de pe V. Bologa. Zone aflate în exterior sunt UBC Iulius - intrare de pe A. Vaida-Voevod (destinată angajaților UBC); Personal - intrare de pe V. Bologa (destinată angajaților IMC); Terasă 1 și 2 – ambele cu intrare de pe A. Vaida-Voevod și V. Bologa; Exterior: intrare - de pe Între Lacuri.

Folosit acum ca parcare generală sau tunel

Managerii IMC au justificat decizia prin faptul că parcarea este utilizată excesiv de către persoane a căror activitate nu este în legătură directă cu mall-ul pentru un timp nelimitat sau ca o cale de legătură între diferite zone ale orașului, ce determină trafic îngreunat și dificultăți pentru cei care vin la cumpărături.

“Decizia va asigura fluidizarea circulației, va crește gradul de disponibilitate a locurilor de parcare pentru clienți și va contribui la mobilitatea urbană, încurajând utilizarea transportului în comun", susține conducerea IMC. Aceasta a anunţat că va suplimenta numărul de spații de parcare pentru biciclete, astfel încât să încurajeze deplasarea cu mijloace alternative de transport.

Comentariile clienților despre taxarea parcării, pe Facebook:

  • “Nu faceți și un serviciu de monitorizare a cozii de la serviciul clienți/ Info Point?”
  • “Femeile poate ar avea nevoie de mai mult timp pentru shopping. Clar o femeie ar trebui să decidă timpii”
  • “Să își țină magazinele! Prefer să fiu client respectat decât să bag gratis bani la un mall”
  • “La cât shopping fac doamnele, și 10 persoane de sex feminin dacă renunță la ei e o pierdere enormă”
  • “La ce coadă e uneori la KFC sau McDonald’s și la food court treci de o oră”
  • “Lăsați că mergem la cumpărături în Vivo” / “Și acolo este în proiect parcare cu plată”
  • “Nu vă mai satură nimeni în fugă pentru profit supermaxim! Se vor forma cozi la intrare și ieșire și uite așa nu merită să vii la cumpărături la mall. Eu, unul, mergeam la Auchan la shop, băgam un KFC și rămâneam la film. De acu’ să fiți sănătoși, că eu nu vă mai plătesc și parcare!”.
  • “Mai ieșiți, fraților, prin lume și vedeți că peste tot e la fel. Primele 2-3 ore e gratis și apoi e cu plată. Nu vă mai plângeți! Vreți confort, plătiți!”
  • “Ar trebui introdusă și gratuitate pentru clienții World Class România. Stai cel puțin 1h30 la sală, plus foodcourt sau Auchan după”.
  • “S-ar putea valida parcarea pe baza unui bon fiscal, ca să fie în continuare gratis pentru clienți, și pentru restul, cu plată”
  • “Două ore gratuit, apoi 25 lei/oră, plus regulile cu cinema, Auchan”
  • “E oarecum nu foarte bine studiată și reglementată situația. Consider că un card de fidelitate de mall ar putea fi o soluție pentru clienții care fac cumpărături”.
Comenteaza