Tăvălugul insolvenţelor a trecut peste Cluj

Tăvălugul insolvenţelor a trecut peste Cluj
Numărul firmelor din judeţ care au apelat în luna ianuarie la suspendări de activitate, dizolvări sau radieri s-a redus simţitor faţă de anul trecut.
Cazurile de intrare în insolvenţă, radierile sau suspendările voluntare ale activităţilor agenţilor economici din judeţul Cluj s-au diminuat în mod consistent în prima lună a acestui an, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În schimb, încep să apară tot mai multe firme noi.

După ce datele publicate de Direcţia Regională de Statistică arătau o creştere cu peste 25% a producţiei industriale şi a cifrei de afaceri din industrie în 2010, precum şi o creştere de aproape 60% a exporturilor judeţului, a venit rândul ONRC să completeze imaginea de ansamblu a sectorului economic local. Potrivit ONRC, cazurile de intrare în insolvenţă, de radieri sau suspendări voluntare ale activităţii firmelor s-au diminuat în prima lună a acestui an, după ce au bântuit mai bine de doi ani de zile economia judeţului. 97 de firme şi-au suspendat activitatea în ianuarie 2011 faţă de 241 în aceeaşi lună a anului trecut, o scădere de peste 60%. Dizolvările voluntare s-au redus cu până la 71% în ianuarie 2011, numai 9 firme din judeţ alegând această opţiune.

Conform ONRC, cea mai bună situaţie s-a înregistrat în această perioadă în judeţele Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Sălaj, Teleorman şi Vaslui, unde nici o firmă nu a fost dizolvată. Sectoarele în care s-au produs cele mai multe suspendări şi dizolvări sunt comerţul, tranzacţiile imobiliare, construcţiile şi industria prelucrătoare. La nivel naţional, în ianuarie 280 de firme au fost dizolvate, cu 68% mai puţine decât în perioada corespunzătoare din 2010. “Segmentul imobiliar a fost foarte afectat la nivelul Clujului. Dacă în 2007 erau sute de firme pe piaţă, acum au rămas puţine. Au rezistat firmele care au avut resurse, o strategie, un departament de marketing, dar au dispărut cele de apartament. Ceea ce a mers cel mai bine în acest interval a fost segmentul închirierii de spaţii rezidenţiale”, afirmă Georgiana Man, director de marketing al agenţiei Nobila Casa.

În cazul insolvenţelor, în decembrie anul trecut 77 de agenţi economici clujeni cădeau sub incidenţa Legii nr. 85/2006, faţă de doar 5 luna trecută. “Nu mai are cine să intre în insolvenţă. Au rămas pe piaţă firmele mai solide, care fac faţă situaţiei actuale. Un motiv pentru această scădere este modificarea legii insolvenţei, prin creşterea pragului la care ea se poate cere. Iniţial era de 10.000 de lei, apoi a crescut la 30.000, iar acum este la 45.000. Firmele au grijă să nu acumuleze datorii mai mari de această sumă pentru a evita deschiderea procedurilor. E greu de spus cum va fi 2011, sperăm că mai bine, să avem mai puţine cazuri de insolvenţă, fiindcă ne dispare piaţa”, susţine Monica Paraschiv, director al societăţii Transilvania Recuperări Creanţe. În România suspendările de activitate au scăzut cu 56%, dizolvările cu 68%. Înmatriculările de societăţi comerciale noi au crescut în Cluj cu 12% în luna ianuarie, la nivel naţional creşterea fiind de 3%. În momentul de faţă în Cluj sunt active 28.430 de societăţi.


Comenteaza