TAROM bate CFR pe traseul Cluj - Constanţa

TAROM bate CFR pe traseul Cluj - Constanţa
Drumul spre Litoralul Mării Negre va putea fi parcurs într-o singură oră cu noua cursă aeriană sau în 14 ore cu trenul rapid şi la aproximativ acelaşi preţ, pentru o călătorie tur-retur.

Operatorul naţional aerian TAROM intră, din 4 iunie, în concurenţă directă cu societatea de stat CFR Călători, prin reintroducerea zborului Cluj-Constanţa. Preţurile pentru un drum tur-retur cu avionul sau la vagonul de dormit sunt apropiate. Grupurile vor opta pentru autoturisme, iar perechile pentru avion, spun specialiştii din turism.  

 

O călătorie dus-întors pe această rută costă, pe portalul de Internet al TAROM, 78,12 euro (48 de euro biletul şi 30,12 taxele) sau 88,12 euro (58 de euro biletul), în funcţie de perioada în care se făcea rezervarea - preţ mai scăzut pentru rezervările din a doua jumătate a lunii iulie încolo.

 

Transportul se face cu o aeronavă Boeing 737-700. Avionul porneşte la 10.00 de pe Aeroportul Cluj-Napoca şi aterizează la 11.05 pe cel din Constanţa, iar la retur decolează la 11.35 şi ajunge la 12.40 în Someşeni. Noua cursă va opera în perioada 4 iunie - 24 octombrie. Societatea CFR Călători dispune, deocamdată, de numai două curse pe acest traseu. Rapidul porneşte zilnic la 20.25 din Cluj şi ajunge în Constanţa la 10.40, adică face 718 km în 14,15 ore, iar acceleratul pleacă la 23.31 din Gara Cluj-Napoca şi soseşte la Constanţa după 13,46 ore, respectiv a doua zi la 13.17.

 

Preţul unui bilet tur-retur pe rapid este de 237,48 lei la clasa I şi de 292,58 lei la vagon de dormit, apropiat de cel al avionului rezervat din timp. CFR Călători a anunţat că va introduce mai multe trenuri spre Mangalia, în perioada 19 iunie - 14 septembrie, care vor avea inclusiv vagoane de dormit şi cuşete. Autocarele Fany acoperă zilnic traseul în 11,50 ore, la un preţ de 210 lei, tur-retur. Acestea au pornirea din Cluj la 21.30 şi sosirea în Constanţa la 9.20.

 

“Cursa Cluj-Constanţa, operată din nou, după mulţi ani de pauză de TAROM, are zile de zbor foarte bune, joi şi duminică, fiind, astfel, foarte utilă atât celor care cumpără un pachet de vacanţă de o săptămână, cât şi celor care doresc doar o vacanţă scurtă, de weekend. Există interes pentru cursă, sunt turişti care au cumpărat deja şi alţii care au rezervat”, spune Lucia Morariu, director general al agenţiei Eximtur. Aceasta a adăugat că turiştii care achiziţionează pachete de vacanţă pe litoralul românesc pot să cumpere biletele pentru această cursă şi cu tichete de vacanţă.

 

“Avionul Cluj-Constanţa este o iniţiativă bună şi va avea succes. Turistul va evita aglomeraţia de pe şosele, pentru că nici măcar drumul către Litoral într-un jeep de lux nu mai este o plăcere, ba, uneori, chiar periculos. Pentru o familie de cinci persoane drumul cu maşina poate fi avantajos din punctul de vedere al costurilor cu transportul, dar pentru doi oameni avionul devine o soluţie. Acest zbor este un fel de cursă regulată bazată pe turism. în anul acesta nu se poate vorbi despre un avion charter la Constanţa pentru că iniţiativa TAROM a venit prea târziu, dar, din 2010, agenţiile vor putea să-l includă în pachetele turistice”, a declarat Martin Bikfalvi, preşedinte pe Regiunea Nord-Vest a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

 

Al doilea avion Wizz la Cluj

 

Operatorul low-cost Wizz Air a anunţat că va aloca a doua aeronavă A 320 pentru baza sa operaţională din Cluj-Napoca. Echipajul de şase persoane va fi compus din căpitan, prim ofiţer şi însoţitori de zbor. Wizz are baze în România la Bucureşti, Timişoara şi Cluj, deservite de şase aeronave.

Comenteaza