Super-proiect imobiliar: investiţie de 46 de milioane de lei pentru 276 de apartamente

Super-proiect imobiliar: investiţie de 46 de milioane de lei pentru 276 de apartamente
Familia omului de afaceri clujean Ştefan Berciu mai dă o lovitură. Construieşte un ansamblu imobiliar de mari dimensiuni şi a vândut deja 80% dintre apartamente.

Şantier pe strada Fabricii, în zona intersecţiei cu strada Câmpina: acolo se construieşte un ansamblu rezidenţial generos, care va avea 276 de apartamente. Dezvoltatorul este Ştefan Berciu, un om de afaceri clujean important, dar foarte discret. Berciu este consul onorific al statului Burundi în România, iar luni, când l-am sunat, ne-a spus că este în Africa. Ştefan Berciu a fondat SDC Imobiliare împreună cu fratele său, Daniel, apoi i-a cesionat părţile sale sociale fiicei Ştefania.

Ansamblu de 46 de milioane de lei

Pe strada Fabricii 105, pe locul unde până la început de februarie funcţiona în chirie autogara Sens Vest, se vor ridica mai multe blocuri cu cinci, şase şi opt etaje. Firma care dezvoltă proiectul este SDC Imobiliare, a familiei lui Berciu. Vor fi locuinţe cu una, două şi trei camere, între 39 şi 70 de metri pătraţi. Preţul la metrul pătrat semifinisat este de 1.150 de euro, TVA de 5% inclus; costul scade, în funcţie de avansul plătit, până la 1.050 de euro. Blocurile vor avea două etaje de parcare subterană, spaţii comerciale şi birouri. În fapt, în acest ansamblu va funcţiona un magazin Carrefour.

Reprezentanţii SDC Imobiliare spun că ansamblul rezidenţial ar urma să fie terminat în 2018, deşi - potrivit autorizaţiei - termenul de finalizare asumat este de 36 de luni. Proiectul tehnic a fost realizat de Mirela Petrina, de la Bogart Construct. Potrivit autorizaţiei de construire, costul total al lucrărilor a fost estimat la aproape 46 de milioane de lei.

Prima a vrut să construiască Nera Mureşan

Povestea recentă a terenului de pe strada Fabricii începe în 2007, când proprietar era Nera Mureşan. Societatea specializată în principal pe servicii de pază a trecut prin consiliul local planul urbanistic de detaliu (PUD) şi planul urbanistic zonal (PUZ). Proiectul imobiliar a sucombat din cauza crizei şi a fost reinventat după accea de Merlin Construcţii SRL. Patronul acestei firme, fondate la Oradea, este Ştefan Septimiu Munteanu, 48 de ani. Munteanu este asociat cu o celebritate clujeană, Decebal Cotoc, în SC Blisscenter SRL, şi se ocupă de panificaţie cu o a treia societate, SC Elara CSI Tăuţi. Merlin Construcţii este partener în proiectul de pe strada Fabricii cu SDC Imobiliare.

Revenind la PUZ-ul din 2007, să spunem că acesta prevedea o grădiniţă. Am cerut informaţii despre acest obiectiv, având în vedere că pe site-ul firmei se vorbeşte despre „şcoli şi grădiniţe în vecinătate". Cel care ne-a răspuns a fost avocatul SDC Imobiliare, Mihai Teaha. „În PUZ erau prinse mai multe terenuri. Într-adevăr, în spatele terenului aferent construcţiei noastre urmau să fie edificate o grădiniţă, un spaţiu de joacă şi, parcă, o biserică, dar nu pe parcela pe care construim. Merlin Construcţii a vândut o parte din teren către altă societate", a spus Teaha. Acesta a explicat şi felul în care funcţionează asocierea Merlin Construcţii - SDC Imobiliare.

„Ei sunt în continuare proprietarii terenului, dar avem un contract ca la momentul edificării şi la final să ne vândă terenul şi să realizăm toate actele. Practic, pe măsură ce ansamblul se construieşte, terenul devine al nostru. E un contract de superficie", a dezvăluit Teaha.

Avocatul SDC Imobiliare este mai celebru decât firma pe care o reprezintă. Presa scria în urmă cu trei, patru ani că Mihai Teaha a fost implicat în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. De altfel, a fost chiar consilier al lui Uioreanu.

SDC, campion al construcţiilor din Cluj

SDC Imobiliare are pe site-ul propriu, la secţiunea portofoliu, un lung şir de proiecte finalizate. Se poate vedea cu ochiul liber că a început din cartiere sau chiar din afara oraşului şi a ajuns să construiască intens în centrul Clujului.

Are blocuri realizate pe strada Dunării, Alverna, Mircea Eliade, Venus, Iuliu Moldovan, Mureşului, Gh. Marinescu, Calea Turzii, Păstorului, Traian şi Ploieşti. ZIUA de CLUJ a scris despre câteva dintre aceste proiecte, care pot fi numite controversate.

Bunăoară, pe strada Ploieşti, blocul cu 13 etaje oprit momentan de Primărie aparţine firmei familiei Berciu. Celălalt bloc turn, aflat aproape de finalizare, este al lui Alin Tişe, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean. Cei doi sunt parteneri în acest proiect care depăşeşte cu mult ca înălţime imobilele din preajmă. Apoi, pe strada Traian, Ştefan Berciu a construit în 2012 un bloc de nouă etaje între case, poate cel mai elocvent caz de necorelare a înălţimii cu clădirile existente. Emil Boc a explicat că zona respectivă este de „regenerare urbană", dar Adrian Borda, autorul PUG-ului în exerciţiu, chestionat de ZIUA de CLUJ, a spus că regenerarea ar fi însemnat cel mult şase etaje în arealul respectiv, nicidecum nouă. Despre Berciu se spune că ar fi prieten cu cel care a fost primarul Clujului între 2009 şi 2011, Sorin Apostu.

Urmează ca SDC Imobiliare să construiască şi alte ansambluri, pe strada Anton Pann sau pe Burebista, tot în zona de centru a oraşului.

 

DECLARAŢIE
„Ştefan Berciu cumpără proiecte. Sunt unele gata făcute, pe care proprietarii lor, din raţiuni financiare sau pentru că se tem să le ducă la bun sfârşit, consideră că este mai bine să le vândă. Ce înseamnă că se tem? Toate marile proiecte au opozanţi, vecini sau asociaţii nonprofit, iar unii investitori îşi fac griji că vor fi daţi în judecată şi rămân cu banii blocaţi până la un verdict"

specialist în zona imobiliară

 

Comenteaza