"Subteranele" noului complex de afaceri din centrul Clujului GALERIE FOTO

În groapa de pe fosta platformă Tricotaje Someşul a apărut scheletul de metal al celor două niveluri de parcări subterane din viitorul ansamblu The Office. Se lucrează la Faza I.

Prima etapă a centrului de afaceri „verde" The Office, de 19.000 mp, va fi livrată în aprilie 2014, conform calendarului de lucru. Dezvoltatorii au găsit operatori pentru spaţiile de servicii şi au semnat înţelegeri cu primele companii care vor birouri. La Cluj, vecinii se plâng de şantier, iar furnizorii vorbesc despre „cel mai mare proiect din Transilvania".

La trei luni de la începerea lucrărilor, pe şantierul de pe Bd. 21 Decembrie sunt finalizaţi pereţii mulaţi pentru sprijinirea solului şi pentru asigurarea hidroizolaţiei subsolului, s-au făcut lucrările de săpătură, s-a turnat fundaţia şi e ridicată structura metalică pentru cele două niveluri din subsol. „E în pregătire turnarea planşeului de la -4 metri. Lucrările se încadrează în graficul stabilit", spun dezvoltatorii. Pe şantier sunt acum 70 de oameni. „Noi lucrăm cu mulţi dintre constructorii din şantierele în desfăşurare şi pot să vă spun că acesta e cel mai mare proiect în lucru în Transilvania. Deşi urmeză la Cluj încă un proiect mare, nou, cel din Lomb, Buftea de Cluj", spune reprezentantul unei companii care furnizează materiale pentru şantier.

În paralel cu lucrările din teren, dezvoltatorii derulează procesul de închirere pentru spaţiile care devin disponibile de anul viitor. „Avem semnate înţelegeri cu operatorii de cantină, restaurantul de la ultimul etaj, farmacie şi un număr de companii chiriaşe. Nu putem da încă detalii din cauza clauzelor contractuale. Interesul este deosebit", a menţionat Ovidiu Şandor, partener de proiect, alături de fondul de investiţii NEPI. Prima etapă a complexului, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, va fi livrată în aprilie anul viitor, dar la finalizare complexul va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp. Proiectul va fi livrat în întregime până în 2016 şi va avea o certificare BREEAM de clădire verde. Constructorul structurii de rezistenţă este PAB Arad. Prin prima etapă se livrează spaţii de birouri pentru 1.900 de angajaţi.
Şantierul din centrul oraşului, amplasat în vecinătatea unor blocuri, a trezit din primele luni de activitate reacţii din partea locuitorilor. „Limita de şantier e foarte aproape de trotuar. În asemenea clădiri uriaşe de birouri vin sute de angajaţi. Unde vor parca atâtea maşini?", se întreabă un clujean de lângă parapeţii cu „The Office", care delimitează şantierul. Ansamblul ar trebui să aibă 1.700 de locuri de parcare în subteran, potrivit proiectului, din care acum se vede doar începutul (subteranele) primei faze. Drumul de acces interior a fost deteriorat pe toată lungimea, canalizarea - înfudată, iar traficul de mare tonaj e insuportabil, s-a plâns un alt clujean, care a admis totuşi că oraşul are nevoie de investiţii.

Nici după ce constructorul a refăcut drumul de acces dintre şantier şi blocurile vecine, situaţia nu e pe deplin mulţumitoare. „Au făcut drumul înalt, iar acum toată apa se scurge pe alei şi bălteşte în faţa blocurilor noastre. Înainte aici era verdeaţă, erau chiar şi arici; acuma e praf şi şantier", spune una dintre locatarele blocurilor. Amintim că după tranzacţia anterioară prin care reprezentanţii companiei Atrium Centers au preluat terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul, aceştia au demolat unitatea de producţie, însă nu au mai construit proiectul imobiliar plănuit. Astfel, între două tranzacţii, terenul a fost invadat de vegetaţie, până când anul trecut actualii proprietari au preluat terenul şi au dat drumul lucrărilor. Dezvoltatorii susţin că au luat măsuri pentru a nu-i deranja pe vecinii viitoarelor birouri.

„Am redus programul de lucru şi am oprit complet lucrările pe timpul nopţii, cu excepţia situaţiilor extrem de rare când procesul tehnologic impune lucru non-stop. Am accelerat lucrările pe timpul zilei pentru a finaliza cât mai repede proiectul şi a reduce la minim durata disconfortului creat. Am refăcut drumul de acces, am întărit infrastructura şi urmează să turnăm bitum. Am montat plăci metalice peste canalele de pe drumul de acces pentru a preveni deteriorarea acestora. Am angajat o firmă de curăţenie pentru spălarea periodică a zonei de acces către bulevard. Am organizat în prima parte a zilei lucrările care produc zgomot mai puternic. Vrem să realizăm o reconstrucţie temeinică, din fonduri proprii, a străzii de acces către blocurile din zonă, atunci când vom finaliza lucrarea şi când autorităţile locale ne vor da proiectul tehnic şi autorizaţiile. Proiectul va avea propria stradă de acces, cea actuală fiind utilizată pe durata şantierului. De îndată ce şantierul va fi finalizat, vom reabilita din temelii strada de acces către blocuri, iar utilizarea acesteia va fi exclusiv a locatarilor din zonă", au detaliat dezvoltatorii.

Comenteaza