Studenții de la Cluj se vor specializa în managementul autovehiculelor

Studenții de la Cluj se vor specializa în managementul autovehiculelor

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va lansa un program de masterat de sisteme de management și control ale autovehiculelor, cu sprijin german. 

Instituția de învățământ a parafat cu Centrul de Inginerie Bosch Cluj (CIBC) programul dedicat pregătirii pentru o carieră în industria auto, punând accent pe relațiile dintre cauză și efect și pe înțelegerea de ansamblu a sistemelor automotive.

„Acest nou program de masterat creat împreună cu Bosch va ajuta studenții să-și dezvolte competențele necesare pentru a lucra în industria auto, după terminarea studiilor, printr-un curriculum dedicat înțelegerii sistemelor automotive și a interdependenței subsistemelor”, a declarat coordonatorul programului de masterat, Nicolae Burnete, președinte al Senatului UTCN.

„Completăm programele aflate deja în derulare cu un curriculum nou, dezvoltat de profesorii de la UTCN în parteneriat cu specialiștii Bosch. Scopul nostru este dezvoltarea competențelor necesare pentru o carieră de succes în industria automotive”, a precizat Dennis Raabe, directorul CIBC.

Programul include cercetare şi proiectare, dezvoltare de software în domeniul auto, senzori și sisteme de control al motorului, practică de specialitate în cadrul CIBC. Bosch va oferi 10 burse de excelență studenţilor merituoşi, iar cursanții pot să își elaboreze lucrarea de disertație în cadrul companiei.

Masteratul se adresează absolvenților Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, dar şi celor specializărilor tehnologia informației și comunicații. Înscrierile vor avea loc în perioada 22-24 iulie, iar procesul de admitere constă în evaluarea dosarului de admitere și interviu. Coordonator de program din partea CIBC este inginerul Ionuț Muntean.

Primul masterat în colaborare a UTCN și CIBC a fost cel de sisteme și structuri electrice avansate, având 41 de absolvenți până în prezent. În acest an Bosch a contribuit la implementarea cursurilor de introducere în sisteme automate de asistență a conducătorilor auto, de la Universitatea Babeș-Bolyai, și de metode de dezvoltare software pentru industria auto, de la UTCN.

În paralel, CIBC derulează și o școală de vară cu profil de inginerie mecanică. CIBC dezvoltă produse cu competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică. Conducere autonomă, mobilitate electrică și conectată și internetul lucrurilor sunt exemple din portofoliul curent al centrului din Cluj.

Comenteaza