Statul a câştigat jumătate dintre procesele cu fermierii

Statul a câştigat jumătate dintre procesele cu fermierii
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat spre dezbatere publică instrucţiuni privind evitarea creării de condiţii artificiale în accesarea fondurilor europene, pentru finanțarea investițiilor în agricultură prin submăsurile exploatații agricole, procesare agricolă, exploatații pomicole și procesare pomicolă din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020.

„Faptul că aceste instrucţiuni vor fi parte integrantă a ghidului solicitantului asigură o mai bună informare a potenţialilor beneficiari și a beneficiarilor asupra modului corect de accesare și implementare a măsurilor de finanțare. Anexele sunt specifice fiecărei submăsuri și, în urma rezultatelor consultărilor publice, vor fi adaptate cât mai bine diferitelor tipuri de investiții. 
 
Cred că este, pentru noi și pentru beneficiarii noștri, cea mai bună metodă de a arăta, în practică, modul în care sunt implementate cerințele europene în domeniu”, a declarat Andras Szakal, director general al AFIR. Acest set de instrucțiuni a fost realizat de AFIR în urma unor dezbateri și comunicări cu partenerii sociali. 
 
AFIR a fost parte în 404 de litigii care au avut ca obiect neregulile rezultate din identificarea condițiilor create în mod artificial de către solicitanți și beneficiari pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile acordate prin PNDR.

Litigiile au vizat sancționarea de către AFIR a neregulilor identificate în implementarea proiectelor finanțate prin PNDR referitor la crearea de condiții artificiale pentru obţinerea de fonduri nerambursabile, pentru sporirea intensităţii sprijinului financiar nerambursabil sau pentru depăşirea plafoanelor de sprijin impuse în cadrul măsurilor pentru investiţii. 
 
Din totalul litigiilor privind condițiile artificiale constatate în cadrul proiectelor, 19 dosare au fost soluționate definitiv irevocabil de către instanțe și din care 15 au fost soluționate favorabil AFIR. Alte 217 procese au fost câştigate în fond de către AFIR și 94 de procese au fost pierdute în instanța de fond. La această dată mai sunt pe rol în prima instanță 72 de dosare.

Comenteaza